Netanyahu'nun Türkiye planı

Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesinin ardından Arap basınında iki ülke arasındaki doğalgaz projesine dair bir iddia yer aldı. Habere göre İsrail, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz boru hattı ulaştırmayı düşünüyor.

Tarih: 31.08.2023 12:31
Netanyahu

Londra'da yayın yapan Suudi Arabistan merkezli Asharq Al-Awsat, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Türkiye planını yazdı.

Suudi gazete haberini 'Netanyahu Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz boru hattı ulaştırmayı düşünüyor' başlığı ile duyurdu.

Habere göre Benjamin Netanyahu, bakanlık yetkililerine İsrail’in mevcut gaz ihracatına alternatifleri incelemesi talimatı verdi ve

"Göz önünde bulundurulan seçeneklerden biri, Türkiye'den İsrail'in en büyük açık deniz doğal gaz sahası Leviathan'a kadar bir su altı boru hattının inşa edilmesi." planı kapsamında gaz Türkiye’ye, ardından da Güney Avrupa ülkelerine yönlendirilecek. Aynı habere göre, bu plan sayesinde Avrupa’nın Rus boru hattına bağımlılığı da azaltılacak.

Türkiye'nin bu planda kilit bir öneme sahip olduğunun altını çizen Suudi gazete, 'önerilen boru hattı, kilit öneme sahip Türk-Avrupa boru hattını İsrail’deki, Mısır ve BAE gibi komşu bölgelerdeki bol gaz rezervlerine bağlamayı amaçlıyor' değerlendirmesinde de bulundu. HABER MERKEZİ