Nihat Altay: EYT’nin bir ayağı eksik kaldı

Başkan Altay, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilikten sayılmaması ile EYT’nin bir ayağının eksik kaldığını, konu ile igili çok sayıda şikayet aldıklarını açıkladı.

Tarih: 29.03.2023 13:23
Nihat Altay: EYT’nin bir ayağı eksik kaldı

Sinan AYDIN

Merkezi Erzurum'da bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilikten sayılmaması ile EYT’nin bir ayağının eksik kaldığını, konu ile ilgili staj ve çıraklık mağdurlarının çok sayıda mesaj ve şikayet aldığını söyledi. 

"SESLERİNİN DUYURULMASINI BİZDEN TALEP EDİYORLAR"

Başkan Altay, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "  Her hafta yüzlerce arama ve mesaj alıyorum. Borçlanma yapıp kademe nedeniyle haktan yararlanamayanlar, mağdur olduklarını belirtenler ve söz verildiğini dile getirenler seslerinin duyurulmasını bizden talep ediyorlar. Emeklilikte yaşa takılanların bir bölümünün sorunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak halen daha hak arama noktasında mücadele edenleri gözlemliyoruz.

"EYT DÜZENLEMESİ BİR AYAĞI EKSİK ÇIKTI"

Staj sürelerinin emeklilikte süreye dahil edilmesi ve 3600 günle kısmi emeklilik hakkı gibi bazı değişikliklerin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesini bekliyorduk. Ancak beklenen olmadı ve muhalefet partilerinin talebi kabul edilmedi. Genel Kurul’da yapılan tek değişiklik, EYT’den yararlanıp da aynı iş yerinde çalışmak isteyenlerin yüzde 5’lik destek priminden yararlanmaları için tanınan süre 10 günden 30 güne çıkarıldı.  Staj ve çıraklık süreleri emeklilikten sayılmadı. Geçmiş günlerde pek çok staj ve çıraklık sürecinde sigorta başlangıcı olanlarla görüşme yaptım. Bana söylenenlerden yola çıkarak sayılarının öyle sanıldığı gibi milyonlarca kişiden oluşmadığı, 1 milyona yakın kişinin staj ve çıraklık sürecinde sigorta başlangıcı olduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle gerek kademeli, gerekse staj ve çıraklık noktasında EYT düzenlemesi bir ayağı eksik çıktı. İlerleyen günlerde konu tekrar gündeme alınarak hiç kimse dışarıda bırakılmamalıdır."