NOSTALJİK AGAZ LAMBLARI VİTRİNE ÇIKTI

Erzurum’daki vatandaşlar nostaljik olması ve fiyatının uygun olmasından dolayı gaz lambası satışlarına ilgi göstermeye başladı.

Tarih: 21.07.2023 19:29
NOSTALJİK AGAZ LAMBLARI VİTRİNE ÇIKTI

www.erzurumgunebakıs.com / Mihrimah Nefise Durdağ 

Geçmiş zamanlarla özdeşleşen ve köy evlerinin vazgeçilmezlerinden olan gaz lambasına ilgi yeniden başladı. Geçmişe özlem duyan vatandaşlar, gaz lambasının maliyetinin uygun ve kullanışlı olmasından dolayı tercih ediyor.

vatandaşların nostaljik olsun diye gaz lambası aldıklarını ifade eden Yıllardır gaz lambası satışı yapan esnaf Kadir Aksu, gaz lamba fiyatlarının 240 TL’den satışa sunduklarını söyledi.

Aksu,”  Eskiden  gaz lambaları  zamanında satışı daha fazla yapılıyordu. Biz de talep oldukça çeşitlerimizi arttırdık. Önceden bir iki tane getirmiştik. Sonrasında satışlar o kadar iyi oldu ki sayılarını arttırdık. Bunun yanında yedek camlarını, depolarını ve gaz yağlarını da getirmeye başladık. Gaz lambası satışlarının artmasının en büyük nedeni genellikle nostalji amaçlı kullanılması oluyor. Bizim çocukluğumuzdan beri satıldığını gören insanlar farklı renklerde gaz lambalarını evinde biriktirmeye başladı. İnsanlar gaz lambasını, mum ve fenere göre hem daha kullanışlı hem de daha nostaljik olmasından dolayı çok seviyorlar. Bu sayede vatandaşlar, gaz lambalarını evlerinde yakarak gecelerini renklendirmeye başladı. Görenler ve satın alanlar birbirlerine önermeye başladı. Hatta Yani öğrenciler de ihtiyacı olsa da olmasa da gaz lambasını tercih edebiliyor. Son dönemlerde kenar semtlerde elektrik kesintilerinde artış yaşanması da satışlarımızı etkiledi. Gaz lambası eskiden vardı. Şu anda elektrik çıktı artık gaz lambası yok. Delikli demir çıktı mertlik bozuldu.  Eskiden idare lambaları vardı. Hollerde, antrelerde yakardık, ahırlara giderken odalara giderken. Ondan sonra 5 numara çıktı. Daha sonra 7 numara çıktı, 14 numara çıktı. Peşine de lüks lamba çıktı. Falan işte evine lüks almış zengin adam merak eder gider bakardık hakikaten öyle ışık verirdi ki acayip. Şimdi onlar tabi bitti kapandı elektrik. Oluyor. Nostalji olarak alıp vitrine koyuyorlar. Anlayanlar o yeni yetmeler değil bilenler, anneleri babaları biliyor. 240 TL’den satıyorum. 180 TL idi 240 TL oldu. Nostalji olarak alıyorlar. Artık ihtiyaç olarak alınmıyor.  Gaz lambası vardı ama bin bereket vardı. Edep haya vardı, büyük küçük vardı, şimdi hepsi bitti. “