Öğrencilere hafızlığın önemi anlatıldı

Kuran Kursu öğrencilerine yçnelik, "hafızlık ve sosyal hayat" konulu hasbihâl programı gerçekleştirildi.

Tarih: 07.04.2023 10:15
Öğrencilere hafızlığın önemi anlatıldı

Sinan AYDIN /Günebakış gazetesi

Palandöken İlçe Müftülüğü koordinesinde Palandöken İlçe Gençlik Koordinatörlüğü tarafından, Palandöken Erkek Kuran Kursu öğrencileriyle "hafızlık ve sosyal hayat" konulu hasbihâl programı gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkerim Dinç, Kuran kursu öğrencisi gençlere hafızlığın önemini ve hafızlık kadar hafızlık kimliğiyle sosyal hayat içerisinde etkin bir şahsiyetle var olmanın öneminden bahsetti. Programı sonunda öğrencilere yurt hayatının kalıcı anılara vesile olduğu gerçeğiyle bu anılarını yazmaları için üzerlerinde herbir hafızın ismi yazılı defterler hediye edildi.

 

HAFIZLIK NEDİR, NASIL YAPILIR?

Hafîz, İslâm geleneğinde Kur'an'ın tamamını ezbere bilen kişi. Hafız kelimesi Arapçada "korumak, ezberlemek" anlamına gelen hıfz kökünden türemiş bir sıfattır ve "koruyan, ezberleyen" demektir. Söz konusu hafızlık tekniği ise şöyle işliyor: Öncelikle Kur'an'daki sureler kolaydan zora doğru sıralanıyor. Sonrasında ise bir sayfa alınarak 3'e bölünüyor. İlk olarak ilk 5 satır, sonrasında ise diğer satırlar 5'er 5'er ezberleniyor. Sonrasında ise ezberlenen satırlar birleştirilerek ezber tekrarı yapılıyor. 

 

Hafız olmak ne işe yarar?

Allah (c.c)'un kelamını içeren son kitap olan Kuran-ı Kerim'i baştan sona kadar okuyup ezberleyen kimseye 'Hıfz' yani ezberleyen, koruyan, zihninde tutmak manasına gelir. "H-f-z" kökünden türeyen hafızlar, Allah (c.c)'un izniyle öldükten sonra ahirette ebedi saadete kavuşacaklardır.

 

Hafızlık kaç ay sürer?

Hafız olmak, Allah'ın insanlara gönderdiği 30 cüzü, 600 sayfalık mesajı ezberlemek zor ve meşakkatli bir çaba gerektiriyor. Klasik yöntemlerle genellikle 3 yıl, büyük bir uğraş verilirse 8-10 ayda Kur'an-ı Kerim ezberlenebiliyor.

 

Hafız nasıl yaşamalı?

Kur'ân'a lâyık olmak için onu çok okumalı ve onun ahkâmıyla yaşamalıdır. Yaşamalıdır ki; hem Hak tarafından sevilsin, hem halk tarafından hürmet edilsin... Bu güzel insanları lâyık oldukları yere koymak, onların kıymetini bilmek toplum huzuru için gerekli bir görevdir.