Öğrencilere Kompost hazırlama eğitimi verildi

Nevzat Karabağ Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik arasında Kompost hazırlama eğitimi verildi. Eğitime katılan öğrenciler, kendi evlerinde kendi organik gübresini hazırlayabilecek

Tarih: 13.12.2021 19:18
Öğrencilere Kompost hazırlama eğitimi verildi

Sinan AYDIN

Erzurum merkez Palandöken İlçesi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri tarafından  Nevzat Karabağ Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik arasında Kompost hazırlama eğitimi verildi. Palandöken İlçesi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Nevzat Karabağ Anadolu Lisesi arasında, "Sürdürülebilir bir dünya için Mutfaktan Toprağa düşünme dönüştür" projesi protokolü yapıldı. Bu anlaşma kapsamında projede yer alan öğrencilere, Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanları tarafından Kompost hazırlama eğitimi verildi. Eğitime katılan öğrencilerin kompost hazırlama safhası ile ilgili anlatılanları pür dikat dinledikleri görüldü.

KOMPOST NEDİR, NASIL HAZIRLANIR?

Evde kendi organik gübrenizi hazırlayabilirsiniz! Kompost, hemen her türlü organik atığın bir araya getirilerek çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübredir. Kompost, tarım veya çiçek yetiştirme için kullanılacak olan toprağın yapısını zenginleştirmek ve düzenlemek için kullanılır. Toprağın daha iyi hava almasını, daha iyi işlenebilmesini ve su tutma kabiliyetini artırır. Aynı zamanda mutfaktan çıkan bitkisel ve bazı hayvansal atıkların da geri dönüştürülmesini, ‘çöp’ olmamasını sağlar. Kompost, bir kabın ya da bahçede hazırlanmış büyükçe bir çukurun içinde malzemelerin belirli bir sırayla karıştırılarak bekletilmesi ile hazırlanır.

ORTA BOY BİR ÇÖP KOVASI YETER

Karışımın hava alması da gerekir, bu nedenle evinizin balkonunda hazırlayacağınız az miktarda kompost için, orta boy bir çöp kovasına delikler açarak kompost kabınızı hazırlayabilirsiniz. Kompostun içine temel olarak azot bakımından zengin ‘yeşil malzeme’ ve karbon bakımından zengin ‘kahverengi malzeme’ olarak gruplandırabileceğimiz iki çeşit malzeme koyabilirsiniz. Kompostun içeriğinde üçte bir oranında azotça zengin yeşil malzeme ve üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzeme olmalı. Ayrıca çürümeyi hızlandırmak için taze kesilmiş yeşil otlar ve su da kullanılır. Önce kahverengi malzeme koyulur, üzerine yeşil malzemelerden koyulur. Bu böyle kabınız dolana dek devam eder. Karışım çok kuru hale gelirse, biraz suyla ıslatabilirsiniz. Aynı zamanda vıcık vıcık da olmaması gerekiyor, eğer çok sulu bir karışım haline gelirse biraz daha kahverengi malzeme ekleyebilirsiniz. Kompostu iki-üç günde bir hafifçe karıştırmanız yeterli olacaktır. Yaklaşık 20-30 gün sonunda kompost hazır hale gelir. Doğru hazırlandığında kompost karışımı böceksiz, hoş kokulu ve tane tane bir toprak görünümünde olmalıdır.