Öğrencilerin mesleki hedeflerini gerçekleştirmelerine HEM MADDİ HEM MANEVİ DESTEK

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Türkiye Diyanet Vakfı ve Erzurum İl Müftülüğü işbirliği çerçevesinde bu yıl yaklaşık olarak 50 civarında öğrenci Türkiye Diyanet Vakfı İlahiyat Akademi Programı kapsamında burs alarak eğitimlere tabi tutulacak.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Öğrencilerin mesleki hedeflerini gerçekleştirmelerine  HEM MADDİ HEM MANEVİ DESTEK

 

Nesrin Çetinkaya

Türkiye Diyanet Vakfı İlahiyat Akademi Programı ile vakıf burslusu öğrencilerin gelecekte ki mesleki hedeflerine uygun olarak, ilimde ruhsat sahibi bir zümrenin yetişmesine ortam hazırlamak amacında olduklarını kaydeden İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, bu kapsamda İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin mesleki hedeflerini gerçekleştirmelerine de maddi ve manevi bir destek sunulacağının altını çizdi. Program ile bilgili, donanımlı, sahada hizmet verecek elemanların yetişmesine katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Sula, bu sene itibari ile 50 civarında öğrencinin verilecek olan burstan ve eğitimlerden faydalanacağı bilgisini paylaştı. Sula, programın içeriği ile ilgili detaylara değinirken, öğrencilerin burstan faydalanması ve eğitim almaya devam edebilmesi için dikkat edilmesi gereken hususları dile getirdi.

TÜRKİYE DİYANET VAKFI İLAHİYAT AKADEMİ PROGRAMI

Program kapsamında Palandöken bölgesinde Millet Camisinin yakınında bulunan Türkiye Diyanet Vakfı İlahiyat Akademi Yurdunda eğitimlerin verileceğini kaydeden Sula, ?Türkiye Diyanet Vakfı, içerisinde İlahiyat Fakültesi bulunan çeşitli üniversitelerde İlahiyat Fakülteleri ile birlikte, Türkiye Diyanet Vakfı İlahiyat Akademi Programı uyguluyor.  Bu bağlamda Erzurum´da da Palandöken bölgemizde Millet Camisinin orada, Türkiye Diyanet Vakfı İlahiyat Akademi Yurdu bulunmakta.  Bu yurda İlahiyat Fakültesinde okuyan öğrencilerle birlikte, diğer farkı branşlarda okuyan öğrencilerde kabul ediliyor. Bunun yanında İlahiyat akademi burs denen bir programımız da var. Programın amacı Vakıf burslusu öğrencilerin gelecekte ki mesleki hedeflerine de uygun olarak, ilim de ruhsat sahibi bir zümrenin yetişmesine ortam hazırlamaktır. İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin mesleki hedeflerini gerçekleştirmelerine maddi ve manevi bir destek sunulacak.  Bu program Türkiye Diyanet Vakfı Burslusu olarak Türkiye´de ki İlahiyat Fakültelerinde okuyan uluslararası öğrenciler ile ÖSYM tarafından seçilerek İlahiyat Fakültelerine yerleştirilen Vakıf Burslusu Türk öğrencilere yönelik olarak uygulanacak.  Uluslararası İmam Hatip Liselerinde okuyan uluslararası ve Türk öğrencilere yönelik ayrıca bir program hazırlanacak bunun yanında da yine hoca ve müfredat desteği sağlanacak. Program 2015-2016 eğitim-öğretim döneminden itibaren hazırlık sınıfında okuyanlara birebir, üst sınıflarda okuyan öğrencilere ise öğrencilerin mevcut durumuna göre revize edilerek uygulanacak? şeklinde konuştu.

YAKLAŞIK 50 ÖĞRENCİ BURS VE EĞİTİMLERDEN FAYDALANACAK

Yurtta kalması planlanan 130 öğrenciden 40 erkek, 10 civarında da bayan öğrencinin verilen burslardan ve eğitimlerden yaralanacağı bilgisini paylaşan Sula, ?Program hazırlanırken, uygulanırken, ölçme ve değerlendirme yapılırken ve revize edilirken öğrencilerin ihtiyacı, eğitime hazır bulunurluğu esas alınarak İlahiyat Fakültelerinin müfredat ve uygulamaları göz önünde bulunduruluyor.  İlahiyat ile işbirliği içerisinde benzer faaliyet yürüten ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların programları incelenerek de çeşitli karşılaştırmaları yapılıyor.  Yani bu program ilahiyat Fakültesi´nin tekrarı veya alternatifi değil de, tamamlayıcı bir nitelikte olacak. Dolayısıyla Fakültelerde ki uygulama ve öğrencilerin durumu birebir ve yakından takip ediliyor. Bu konularda fakültelerde ki akademik koordinatör ve ilgili hocalarımızla yakın bir istişare içinde olacağız.

Mekân olarak ise daha önce de belirttiğim üzere daha önce FETÖ´ye bağlı bir yurt olarak Millet Camiimizin orada ki bina Türkiye Diyanet Vakfı´na tahsis edilmiş durumda. Oranın her türlü fiziki şartları öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak. Milli Eğitim ile de işbirliği yayılarak yurtlarla ilgili görüş ve önerileri dikkate alınarak Allah´a şükür oldun ki hazır vaziyete gelmiş oldu.  Bu sene yaklaşık olarak 130 kişilik bir kapasite düşünüyoruz. Bu kapasite için yaklaşık 40 öğrenci Diyanet Vakfı´nın burslu öğrencileri, İlahiyat Fakültesinde okuyan öğrenciler bu programa tabi olacaklar.  Öğrencilerin vaktinin verimli kullanılması zaman ve enerji kaybının önüne geçilmesi için, program esasen öğrencilerin barındığı yurtta uygulanacak.  Yine 11 tane de bayan öğrenci için yurdumuzun yaklaşık 100 metre ilerisinde bir site içinde hem bur hem de eğitimler verilecek. 10-15 kızımız için de bu imkân sağlanmış bulunuyor? ifadelerini kullandı.  

EĞİTİMLER 5 YIL BOYUNCA BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEK. ,

Programın 5 yılda tamamlanacağını bildiren Sula, her sene yoğun yaz ve kış kampları ile takviye edilerek devam edileceğinin altını çizerek, ?Bu 5 yılda tamamlanması planlanan bir program. Hazırlık sınıfından Arapça-klasik ve modern, gramer, okuma, yazma konuşma ve dinleme olmak üzere her yünüyle öğretilecek. Öğrencilerin İlahiyat Hazırlık sınıfını başarı ile geçmesi için gerekli destekler sağlanacak.  1´ici, 2´inci ve 3´üncü sınıflarda Hadis, Tefsir, Fıkıh ve Akaid metin ve usulleri işlenecek. Her hafta sonu Cumartesi günleri konulu kitap tahlilleri yapılacak.  4´üncü sınıfta din hizmetleri tatbikatı, araştırma teknikleri, makale yazımı ve Türk öğrencilere ikinci bir yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilebilecek. Program her sene yoğun yaz ve kış kampları ile takviye edilecek. Programa katılan uluslararası öğrencilere yönelik olarak 1 ve 2´inci sınıflardan itibaren Almanca, Fransızca ve ihtiyaç durulan diğer dillerde seminer, okuma ve müzakere dersleri konulacaktır. Birebir eğitim modeli izlenecek ve raporlamalar her bir öğrenci için ders hocası tarafından yapılacak.  İlahiyat haricinde ki Akademik Destek Burs Programı kapsamında ki öğrencilerin ders programı temel dini esaslarla birlikte, eğitim gördükleri alanı da kapsayacak şekilde İslam Düşüncesi, Tarih, Edebiyat, ve Sanat ağırlıklı olarak hazırlanacak.  Programı n uygulanacağı her ilde hâkli hazırda çalıştırdığımız ve yüksek verim alınana Suriyeli gönüllü hocalar istihdam edilecek.  Ayrıca Arapça-Türkçe ve tercüme çalışması için Eğitim ve İhtisas Merkezleri ile İlahiyat Fakültelerinden Tük hocalarımızdan da istifa edilecek. Cami hizmetleri, irşat, cenaze hizmetleri gibi uygulamalı staj ve tatbikatlar Diyanet İşleri Başkanlığınca koordinatör olarak görevlendirilen personel ile koordineli olarak hazırlanıp uygulanacak.  Eğitimler 5 yıl boyunca bu şekilde devam edecek? diye belirtti.

?AMACIMIZ BİLGİLİ, DONANIMLI, SAHADA HİZMET VERECEK ELEMANLARIN YETİŞMESİNİ SAĞLAMAK?

Düzenlenen program ve verilen burslar ile öğrencilere hem maddi, hem de manevi destek sağlayarak amaçlarının bilgili, donanımlı, sahada hizmet verecek elemanlar yetiştirmek olduğunu kayda geçen Sula, ?Tabi eğitim programı içinde zaman zaman yapılan destek ve takviye sınavlarında başarılı olmayanlar, İlahiyat Fakültesinde eğitim gördüğü sene başarılı olamayıp sınıfta kalanların yurtla ve bursla olan ilişiği kesilecek. Program ile amacımız bilgili, donanımlı, sahada hizmet verecek elemanların yetişmesini sağlamaktır. Bu amaçla İlahiyat Fakültesi, Dekanımız, Rektörümüzle, işbirliğimiz başladı ve devam etmektedir. Bu sene 40 civarında öğrencimize Vakıf burslusu olarak, kız öğrencilerimize 50 civarında öğrencimize katkı sunacağız? ifadelerine yer verdi.