ÖĞRENCİLERİN GİTMESİYLE ESNAFIN İŞLERİ YARIYA İNDİ

Erzurum esnafı yüksek makamların yöneticilerine seslendi!

Tarih: 03.07.2023 19:54
ÖĞRENCİLERİN GİTMESİYLE ESNAFIN İŞLERİ YARIYA İNDİ

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Üniversitelerin kapanmasıyla Erzurum esnafı zor günler geçirirken bazı esnaflar siftahsız dükkân kapatıyor. Üniversite öğrencilerinin memleketlerine dönmesiyle birlikte Erzurum esnafı çoğu zaman işlerinin yarı yarıya düştüğünü ifade etti.

Erzurum’un üst düzey yöneticilerine seslenen esnaflar Erzurum’daki çoğu caddenin cazibeli hale getirilmesi gerektiğini vurguladılar. 

Numan Doğan, “Ben Numan Doğan. Erzurum olarak birçok esnaf gibi biz de öğrencilere tabi olmuş durumdayız. Öğrenciler gittikten sonra işlerimiz neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Bizim sektörümüz yiyecek içecek sektörü olduğu için ve fast food tarzlı olduğu için öğrenci müşterimiz özellikle üniversiteli müşterilerimiz daha çok oluyordu. Bu durum bundan dolayı ciddi anlamda bizi etkiliyor. Kışın öğrenciler buradayken işlerimiz artıyor ama öğrenciler gittiği zaman işlerimiz anında kesintiye uğruyor. Bu süreç içerisinde gerek kiramızı gerekse giderlerimizi karşılamakta bir hayli zorluk çekiyoruz. Bu durumun böyle olmaması gerekiyor. Yani kendimizi öğrencilere entegre etmemeliyiz. Şehrimizi daha ilgi çekici bir yer haline dönüştürmeliyiz. Burada bizim yapabileceğimiz şeyler kısıtlıdır. Asıl önemli olan yetkililerin yapması gereken şeyler. Örneğin Erzurum’da bulunan birçok caddeyi Terminal Caddesi gibi yerlere dönüştürmek zorundayız. Kısacası şehrimizin ışıl ışıl parlaması gerekiyor. Dışarıdan gelen insanların yapacağı uğraşların kısıtlı olmaması gerekiyor. Yerli bir turist geldiği zaman şehir merkezini bir günde gezebiliyor. Böyle olmaması gerekiyor. Tabi bu durumun düzelmesi için önce ekonomik refah seviyesinin düzelmesi gerekiyor.”

İrfan Kolağa,” Günümüz olarak baktığımız zaman öğrenci olsa bile işlerimiz eskiye göre yarı yarıya. Bu gidişatın öğrenciyle bir alakası yok. Çünkü öğrencilerinde parası zaman zaman olmuyor. Benim çok öğrenci müşterim oluyordu. Bazen sohbet ederken çoğunun ağzından, babamdan artık para istemeye utanıyorum diyorlardı. Bu durumun düzelmesi için önce ekonominin düzelmesi gerekiyor.” 

Serhat Yüksek,” Burası takı dükkânı. İnsanların takılara ne kadar düşkün olduğunu da biliyoruz. Ancak artık eskisi gibi değil durumlar. İşlerimiz yavaş yavaş azaldı bunu fark ettik. Öğrenciler müşterilerimiz bile azalmaya başladı. Şimdi yine yaz dönemine girdik, özel günler haricinde dükkânımız dolu olmuyor. Biz ürünlerimizin fiyatını toptancılardan aldığımız fiyata göre belirliyoruz. Ürünlerimizin bazen pahalı olduğu sözlerini duyuyoruz. Hak veriyoruz zaten ama her yerde böyle durum sadece bizde değil.”