'ÖĞRENCİYİ KÜÇÜK ESNAFTAN UZAKLAŞTIRDILAR'

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, zincir marketler ve devasa AVM’lerin özellikle öğrenciyi şehir merkezinden ve küçük esnaftan uzaklaştırdığını savundu.

Tarih: 07.12.2022 12:13

 

Sinan AYDIN

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, Esnaf işletmelerinin rekabette her geçen gün kan kaybettiğini savunarak, ''Plansız, programsız bir şekilde açılan veya açtırılan zincir marketler ve devasa AVM’ler, değişik eğlence merkezleri ve her türlü sosyal ihtiyacı karşılayan iş yerlerini bünyelerinde barındırmak suretiyle özellikle öğrenciyi şehir merkezinden ve küçük esnaftan uzaklaştırdılar'' dedi. 

''HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK KAN KAYBEDİYOR''

Esnaf ve Sanatkârın ticaretin ilk dönemlerinden bu yana iş hayatı içerisinde etkili ve önemli rol oynadığını hatırlatan Başkan Karaca, konu ile ilgili şunları söyledi: 

'' Genel tanımıyla esnaf ve sanatkar; kısıtlı bir sermaye ile daha çok beden gücüne dayanarak iş yapan, bağımsız girişimciler olarak tanımlanmaktadır.  Ekonomi içerisinde yerine getirdiği işlevlere rağmen esnaf işletmeleri, hem ekonomik hem de yapısal sorunlardan kaynaklanan nedenlerle rekabette her geçen gün daha çok kan kaybetmektedir.

''ÖĞRENCİYİ KÜÇÜK ESNATFTAN UZAKLAŞTIRDILAR''

Şehir ekonomisine, esnafına vuracağı darbeler ve zararlar düşünülmeden plansız, programsız bir şekilde açılan veya açtırılan zincir marketler ve devasa AVM’ler, değişik eğlence merkezleri ve her türlü sosyal ihtiyacı karşılayan iş yerlerini bünyelerinde barındırmak suretiyle özellikle öğrenciyi şehir merkezinden ve küçük esnaftan uzaklaştırdılar.  Erzurum’da faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr işletmelerinin sorunlarını tespit etmeye yönelik hiçbir saha çalışması yapılmadığı gibi birçok sorunları da görmezden gelinmiştir. Alt yapısı oluşturulmadan esnafın lehine de olsa çıkarılan yasalar uygulamada yetersiz kalıyor. Ekonomik istikrarsızlıktan dolayı piyasalardaki durgunluk artarak devam ediyor. 

''ESNAF MAL ALIRKEN VE SATARKEN BÜYÜK TEDIRGINLIK YAŞIYOR''

Esnaf mal alırken ve satarken büyük tedirginlik yaşıyor. Döviz ile iş yapan esnafımızın büyük kısmı belirsiz bir endişe içerisinde, döviz ve altının yükselmesi, yaklaşık beş yıl önce çıkmasına rağmen bankalar tarafından uygulanmayan sicil affı yasası esnafımızın önündeki en büyük handikaplardan biri olarak görülüyor. Şu anda bütün esnaf tedirgin, hem iş yok, hem de bugün sattığı bir malı yarın kaça alacağını kestiremiyor. Türk lirasının döviz karşısında günlük, hatta saatlik değer kaybetmesi nedeniyle ticari belirsizlik tüm hızıyla artarak devam ediyor. Liramızın döviz karşısında aşırı değer kaybetmesi ve bu konudaki göstergelerin istikrarsız bir şekilde seyretmesi ticareti ve ticaretçiyi ekonomik yönden olumsuz etkilemektedir. Özellikle üretim sektörü, ham maddeye erişim konusunda tamamen dışa bağımlı olduğu için yükselen döviz karşısında esnafın sıkıntıları her gün biraz daha artarak devam ediyor.''