ÖKSÜRÜK BABA TÜRBESİNE SAHİP ÇIKIN

Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Veyis Efendi Mahallesinde bulunan Öksürük Baba Türbesi kaderine terk edildi.

Tarih: 14.06.2023 19:57
ÖKSÜRÜK BABA TÜRBESİNE SAHİP ÇIKIN

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Türbe bakımsızlıktan viraneye dönerken, yetkililerin tarihi türbeye sahip çıkması isteniyor.

Öksürük Baba Türbesi eski insanlara göre çok önemli olduğunu ve bilinen rivayete göre Öksürük hastalığına tutulan çocukların iyileşmesi için bu türbeyi ziyarette bulunarak daha sonrasında dualarını tamamladıklarını ve türbe içindeki mezarın içinde üç defa dönerek ritüeli bitirdiklerini, günümüzde ise çoğu insanın bu türbenin yerini ve rivayetini bilmediklerini söylediler.

Türbenin içinde bulunan mezar taşlarının başında bulunan kitabelerin bakımsız ve kırık olmasından dolayı türbe içinde bulunan kitabe bilgisinin görünmediğini ve kırık olduğunu ifade eden vatandaşlar, Erzurum’da bulunan türbelerin birçoğunun bakımsız ve sahipsiz olduğunu bir an önce yetkilileri göreve davet ettiklerini ve bu duruma bir çözüm bulmaları gerektiğini söylediler.

Vatandaşlar,” Öksürük Baba sahipsiz kaldığı için hem bakımsız hem de mezar taşları kırık haldedir. Öksürük Baba Türbesinde iki tane mezar bulunuyor. Ve bu mezarların başlarında ki kitabelerin yırtılmasından dolayı mezarların kime ait olduğunu bilemiyoruz. Ayrıca mezarın etrafında bulunan ağaçların gövdeleri ve dallarının kapatmasından dolayı türbe içindeki mezarlardan birisi görünmeyen yer de kalıyor. Vatandaşların çoğu burada türbe olduğunu bile bilmiyorlar. Erzurum’da çok fazla sahipsiz ve bakımsız türbe bulunuyor. Öksürük Baba Türbesi de bunlardan biridir. Mezarlıkların etrafında bakımsızlıktan çöpler bulunuyor. Yetkililerin bir an önce bu türbelerin bakımı ve öne çıkarılması için el atmalarını istiyoruz. Bu türbelerin hepsi birer manevi hazinemizdir. Türbeler de yatan zatların hepsi Erzurum için önemli şahsiyetlerdir. Zamanında şehrimize hizmet vermişlerdir. Bu zatların hepsini unutmamamız gerekiyor. Bunlardan birisi de Öksürük Baba Türbesinin mezarında yatan isimlerdir. Öksürük Baba Türbesinin eski dönem de insanların inandıkları bir rivayet vardır. Öksürük hastalığına yakalanan çocukları için bu türbeye gelerek, daha sonrasında dualar ettikten sonra türbenin etrafını 3 defa dönerlermiş. Bu yüzden vatandaşlar için ayrı bir yeri bulunuyor. Günümüzde ise yerini ve rivayetini dahi bilmeyen çoğu insan bulunuyor. Türbe kültürü bizlere Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden kalma bir miras olması ve geçmişimizi gelecekteki nesillerimize aktarmak için birer araç olduğunu düşünüyoruz. Geçmişini önemsemeyen bir nesil geleceğini inşa etmekte zorluk çekebilir. Gün geçtikçe değerlerimizi kaybediyoruz. Sürekli buraya dua ediyoruz. Neden ilgilenmiyorlar türbelerin bakımlarıyla? Çok bakımsız halde Biz vatandaşlar olarak bu duruma el atılmasının gerektiğini ve çözüm üretilerek bu sorunların ortadan kalkmasını istiyoruz. Bu yüzden yetkilileri göreve davet ediyoruz.”