Okul aidat isyanları

Okullarda aidat, bağış ve kitap için toplanan paralara velilerden isyan

Tarih: 10.12.2023 15:10
Okul aidat isyanları

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 14 Ekim 2023 tarihli Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair değişiklikleri Resmi Gazete ‘de yayımlanmıştı. Yayımlanan 40 maddelik yönetmelik değişikliğinde ise dikkat çeken hususlardan biri de devlet okullarında aidat alınmasına yönelik olmuştu. 

Bu konudan mustarip olan veliler ise isyanlarını dile getirerek, “Aidat ve bağış devlet okullarında yasal olmamasına rağmen çocuklardan para isteniyor ve gelinen nokta da herkesin geçim şartları zorlaştı ve birden, ikiden fazla çocuk okutan aileler nasıl ödeyecek” ifadelerini kullandılar. 

Konuya daha ılımlı yaklaşan veliler ise, “Çocuklarımız okullarda eğitim görüyor ve bizlerde veliler olarak istenilen ücretleri verelim. Fakat toplanan aidatlar ve bağışlar gerekli yerlere gidiyor mu? Sorusunu da düşünmüyor değiliz. Şayet toplanan paralar gerekli yerlere gidiyorsa diyebileceğimiz bir şey yok ama gerekli yerlere gitmiyorsa gerçekten çok kötü bir durum” açıklamalarında bulundular. 

Okullarda kaynak kitap almak için istenilen paralara da değinen vatandaş, “hepimizin okula giden çocuğu, torunu, yeğeni veya kuzeni vardır ve hepsinin öğretmeni ellerindeki kitapların yeterli olmadığını ve kaynak kitap alınması gerektiğini söylüyorlar. Bazı hocalar buna bir zorunluluk oluşturmasa da bazı hocalar sınıf içinde, aldıkları kaynaktan anlatmaya veya soru çözümleri yaptığı için ister istemez almak durumunda kalınıyor”