OKULLARDA BİT SORUNU YAYGINLAŞTI

Okulların açılmasıyla birlikte okul öncesi ve ilköğretimdeki çocuklarda bit sorunu ortaya çıktı.

Tarih: 23.09.2023 17:07
OKULLARDA BİT SORUNU YAYGINLAŞTI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Okulların açılmasının etkisiyle kalabalık ortamların oluştuğunu, okul öncesi ve ilköğretimdeki öğrencilerin tedbirsiz olmasından kaynaklı bitlerin bulaştığını ifade eden Eczacı Murat Ak bit sorununun okuldaki öğrencilerde daha çok görüldüğünü, birbirleriyle temas halinde olduklarını, kişisel eşyalarını birbirleriyle paylaşmalarından ötürü bitlerin bulaştığını söyledi.

Eczacı Ak,” Okullar açılır açılmaz bit sorunları yaygınlaştı. Veliler bize bit sorunu için çok geliyorlar. Genelde anasınıfı ve ilkokul öğrencilerin velileri şikâyetçi oluyorlar. Bize gelerek bite ne yapabileceklerini soruyorlar. Bizler de devletin karşılayabilecekleri bit ilaçlarını ve şampuanlarını öneriyoruz. Devletin karşılamadığı bazı ilaçlar da biz de oluyor. Onların fiyatları da 170 TL den başlıyor. Bir de devlet bit tokası ve tarağı olan malzemelerini karşılamıyor. Bit tarağını ve tokasını biz öneriyoruz. Genelde ebeveynler işe yaradığını söylüyorlar. Hatta bizlerden ayrı öğretmenler de velileri bilinçli hale getirmek için bit tokasını ve tarağını öneriyor.”

“Yakın Temasla Ve Kalabalık Ortamda Bulunduklarından Okullardaki Çocuklarda Bit Daha Fazla Görülür

“Yakın temasla ve kalabalık ortamda bulunduklarından okullardaki çocuklarda bit daha fazla görülür. Yalnızca temasla değil ortak kullanılan eşyalarla da bitin bulaşması mümkündür. Bit yalnızca pis olan kişilere değil herkese bulaşabilir. Hatta temiz olan kişilere daha fazla gelmektedir. Okullarda bit olayının daha çok örtbas edildiğini, ailelerin de aynı tavrı sergilediğini Kepeğe benzeyen bu yumurtaları ayırt etmenin en kolay yolu saçtan kolayca çekilip alınamaması. Bitli kişilerde en önemli yakınma baş kaşıntısı olarak ortaya çıkıyor. Kaşınma sonucu başta sıyrılmalar, sızıntılar ve kabuklanmaların yansıra enfeksiyonlar da görülüyor. Bitin tükürüğü ve dışkısı ise vücutta alerjik kaşıntılara ve döküntülere yol açıyor.  Yaklaşık 3-5 mm boyunda olan kafa derisini ya da kıl köklerine yerleşerek yaşamını devam ettiren ve az miktarda insan kanıyla beslenen bir (kanatsız bir böcek) dış parazit türüdür. Bit, asalak bir canlıdır, yaşamını sürdürebilmesi için her zaman konaklayabileceği bir yere ihtiyacı vardır. Bu nedenle, insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. Yaşamak için kafa derisindeki en sıcak yerleri, yani kulak arkalarını veya ense çukurunu tercih ederler. Bitlenme herkeste ve her yaşta oluşabilen, bulaşıcı kaynağı insan olan bir hastalıktır. İnsanlarda yerleşim yerine göre; “baş biti”, “vücut biti” ve “kasık biti” olarak üçe ayrılır. Bunlardan okul çağı çocuklarında ve yuvalarda en sık görüleni baş bitidir. Yetişkin bit günde 10 yumurta yapar. Çıplak gözle muayenede çoğu kez “sirke” denilen bit yumurtalarını görmek mümkündür. Bu yumurtalar 7-10 gün içinde “larva”, sonra da erişkin bit haline gelirler. Sirke adı verilen yumurtalarından kaynaklı çok hızlı üreyebilme özelliğine sahiptirler.”