Ölçü ve Tartı muayeneleri için son gün 29 Şubat

Tartı aletlerinin doğru bir şekilde ayarlanıp ayarlanmadığını, gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını ve gerektiği gibi ölçüm yaptığını kontrol etmek için yapılan terazi muayeneleri için son gün 29 Şubat!

Tarih: 28.01.2024 16:21
Ölçü ve Tartı muayeneleri için son gün 29 Şubat

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerince terazilerin iki senede bir periyodik muayenesi zorunlu hale gelirken, denetlemesi bu yıl yapılacak olan ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayene süresinin son tarihi 29 Şubat.

Tartı ve ölçü aletlerini kullanan kişilerin belirtilen tarihe kadar belediye ölçüler ve ayar memurluklarına müracaat ederek muayenesini yaptırılmaları gerekiyorken, muayene ettirmeyen kişilere ise, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanmaktan dolayı her bir ölçü aleti için 3 bin 218 TL ila 64 bin 352 TL arası idari para cezası uygulanacak ve muayenesi yapılmayan teraziye el konulacak. 

Ölçüler ve tartı yönetmeliği 

Otomatik tartı aletlerini, 1 ve 2’inci sınıf otomatik olmayan tartı aletlerini, tartı aletleri dışındaki tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan 3 ve 4’üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletlerini kapsayan yönetmelikte, muayene edilecek tartı aletleri Masa terazileri, Asma teraziler, Tek kollu kantarlar, İbreli terazileri ve ölçü aletleridir. 

Şehrimizde özellikle esnaf ve pazarcılar tarafından kullanılan ve tartı kapasitesi 2 bin kilogram veya altında olan, otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, Belediye ölçü ayar memurlarınca muayene edilecekken, ayrıca tartı kapasitesi 2 bin kilogram ve altında olan, otomatik olmayan tartı aletleri Yetkili Muayene Servislerince muayene edilecektir.

Periyodik muayene İçin zamanında müracaat etmeyenler hakkında, daha sonra müracaat etmiş olsalar dahi, o ölçü aletinin kullanımda olduğunun tespit edilmesi halinde, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı aynı idari para cezası uygulanacak.