ÖLMEK BİLE 'LÜKS' OLDU

Zam yağmuru, mermer taşı fiyatlarına da yansıdı.

Tarih: 19.12.2023 17:01
ÖLMEK BİLE

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan KUMRU

Mezar taşı fiyatlarının 25 bin TL üzerinde olduğunu ifadeden Mermer ustası Abdullah Yaman, maliyet artınca mezar taşı fiyatlarının da yukarı doğru çıktığını söyledi.

 Yaman,” Bütün sektörlerde olduğu gibi maliyet artınca bizim mezar taşı fiyatların da da artış yaşandı. Serbest piyasadan dolayı da fiyatlar böyle. Şu fiyattan satılır diye yasal bir düzenleme yok. Fiyatlar şirazeden çıktı. Emekçilerin, dar gelirlilerin kaldırabileceği bir durum değil bu. Türkiye öyle bir noktaya geldi ki artık insanlar kaybettikleri yakınlarına mezar taşlarını bile yaptıramıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir olay yaşanmadı. Mezar taşı fiyatları boyuta göre,  kullanılan malzemeye göre değişiyor. Mezar taşları mermerin özelliğine göre de fiyatta değişiklik gösterebiliyor. Mesela Toroslu’ya veya akciğer siyahı diyoruz. Bunun alınışı biraz pahalı. Onun için tabii maliyeti de pahalıdır.  Mezar taşlarında en yüksek fiyatın bir üst sınırı yok. Üst sınırı tavanı açık. Çünkü çok malzeme var elimizde. Mesela obsidyen bilek dediğimiz siyah bir granit. Demir granitte malzemenin demir oranı çok fazla. Onun için matkapla denilmez. Cayır cayır yanar matkap. Traverten bloğumuz var.”

Vatandaşlar ölmeden önce mezar taşını yaptırıyor.

Vatandaşlar tarafından ilginç tekliflerin geldiğini belirten Mermer ustası Abdullah Yaman,“Daha önce yakını ölmüş kişiler, mezarı açabilir misiniz görmek istiyoruz tarzında talepleri oluyor. Bir de bazı vatandaşlar ölmeden önce mezar taşını yaptırıyor. Talepler doğrultusunda doğum tarihi gibi yazılması gerekenleri yazıyoruz, vefat durumunda ise ölüm tarihini yazıyoruz.”