Oltu Taşı göz kamaştırmaya devam ediyor!

Erzurum’un simgelerinden birisi olan ‘Oltu Taşı’ aksesuarlar büyük ilgi çekmeye devam ediyor. Özellikle Taşhan’da tezgâhları süsleyen bu ürünler yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı!

Tarih: 17.02.2023 13:01
Oltu Taşı göz kamaştırmaya devam ediyor!

Atadan gelen mesleğine sahip çıkan Oltu Taşı aksesuarları üreten ve satışa sunan Ali Çelik Oltu Taşı hakkında bilgilendirmeler de bulundu.

Talha KOCA

Erzurum’da yüz yıllardır süre gelen ve şehrin sembolü olan Oltu Taşı ürünleri, halk değimiyle Taşhan ama asıl adı Rüstem Paşa Kervan Sarayı’nda, vitrinlerde ki ahenkli işlemeleriyle görenleri büyülemeye devam ediyor. Yerin 150 metre derinliğinden çıkarılarak hünerli zanaatkarların elinde tesbih, kolye, yüzük ve birçok aksesuara dönüştürülen Oltu Taşı asil rengi ile de tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Dedelerinden gelen mesleği devam ettiren genç usta Ali Çelik Oltu Taşı ürünlere olan ilginin çok fazla olduğunu belirterek “Oltu Taşı aksesuarlar yerli ve yabancı tüm turistlerin göz bebeği diyebilirim. Çok ince işçilikler ile süslenen ve görünümü ile vatandaşları etkileyen Oltu Taşı’nın aynı zamanda stres alıcı bir yapısı da var. Üzerindeki işlemeler ustalarımızın kimi zaman aylarını alıyor. Çok meşakkatli bir iş. Yapılan işlemelerde gümüş ve altında kullanılabiliyor. Bu ürünlerde Oltu Taşı ile birleşince fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Ancak bu aksesuarları görenler parasına bakmaksızın almak istiyorlar.” dedi.

İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALI!

Oltu Taşının insan sağlığına da iyi geldiğini söyleyen Ali Usta “Bu taşın gerginlik giderici bir yapısı var. Tüm sinir ve stresi alıyor. Aynı zamanda mutluluk verici de bir özelliğe de sahip. Genellikle sabır ve koruma taşı olarak tanınır. Bazı hemşerilerimiz de bu taşın nazara iyi geldiğini söylüyor. Bu taşın diğer isimleri de ‘Siyah İnci’ ve ‘Siyah’ kehribardır.” diye konuştu.

YAZIN SATIŞLAR YÜKSEK

Kış aylarına nazaran yaz mevsiminde dağa fazla satış olduğunu söyleyen Ali Çelik “Yaz aylarında işlerimiz bayağı yoğun oluyor. İnsanlar kışın daha fazla olduğunu düşünebiliyor bunun sebebi de kış turizmi ama bunun aksine yaz mevsiminde Oltu Taşı ürünlerimiz daha fazla satılıyor. Ben işin satış kısmındayım bir ara işçiliğine ve aksesuar üretiminde bakıyordum. Şu an da üretime amcam bakıyor. Amcam Oltu Taşı’nı, tesbih başta olmak üzere çeşitli aksesuar ürünlerine dönüştürüyor. Bende bu ürünleri tezgahlarla ve vitrinlerle buluşturarak satışa sunuyorum. Yaz aylarında amcam kimi zaman ürün yetiştiremiyor. Dükkânı kapattıktan sonra ona yardıma gittiğim de olmuştur.” dedi.

İŞLEMEYE ALTIN-GÜMÜŞ GİRDİĞİNDE FİYATLAR UÇUŞA GEÇİYOR!

Oltu Taşı ürünlerin fiyatlarının işçiliğine göre değişim gösterdiğini söyleyen Ali Usta, sade ürünlerin fiyatlarının daha uygun ama ince işçiliği olanların ve bu işçilikte altın ve gümüş kullanılarak, bu materyallerle süslenen ürünlerin fiyatlarında bir sınır olmadığını aktardı. Fiyatlar konusunda açıklama yapan Ali Çelik “Oltu Taşı ürünlerimiz 150 ile 200 liradan başlayarak on binlerce liralara kadar artış gösterebiliyor. İşçiliği ve süslemesinde ki madde de fiyatları etkiliyor. Bunun için fiyat aralığı pek veremiyoruz. Fiyatlar ürününe göre değişim gösterebiliyor.” diye kaydetti. Erkeklerin genellikle tesbih ve yüzük olarak kullandığı Oltu Taşı, kadınlar tarafından da kolye ve küpe olarak tercih ediliyor. Özelikle kadınlar Oltu Taşı kolyelerin zarifliğinden dolayı kullandıklarını dile getirdiler.