OLTU TAŞI TESBİHİN GERÇEK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Erzurum’un Oltu İlçesinden çıkarılan ve yarı değerli bir taş olan Oltu taşı tesbih yapımı için öncelikli olarak kullanılır.

Tarih: 08.08.2023 18:32
OLTU TAŞI TESBİHİN GERÇEK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

www.erzurumgunebakıs.com / İhsan Kumru 

Oltu taşı sürtünme yöntemi ile elektriklenme özelliğine sahip olduğunu ifade eden Erzurum Mutlu Tesbih işletmecisi Mutlu Kızılkaya, Oltu taşının kendine özgü bir ağırlığı ve bir yere vurulduğunda çıkan tok sesi olduğunu söyledi.

Kızılkaya,”Binbir zahmetle ocaklardan çıkarılan Oltu taşı, kilo ile ya da teneke ölçeği ile ustalar tarafından satın alınır. Ocaklardan ham madde olarak çıkarılan Oltu taşı satın alınan Oltu taşı işleme yapılana kadar toprağa gömülerek saklanır ve gerek görüldükçe işlemek üzere alınan taşlar suda bekletilerek yumuşak haliyle işlenir. Taş üzerinde yer alan yabancı maddeler ve çatlaklar uzaklaştırılarak Oltu taşına özgü bıçaklar yardımı ile taşa istenilen şekil verilmeye başlanır. Kumpas adı verilen aletlerle yapılacak olan ürüne uygun ölçümler yapılır ve en son da ağaç kömür tozu, zeytinyağı ve tebeşir tozu ile cilalanır. Oltu taşının kendine has rengi özellikle takılarda muhteşem bir uyum yaratır. Altın, gümüş, bronz gibi değerli metallerle kombine edilerek kullanılan Oltu taşı, muhteşem görünüme sahip takılar oluşturur. Oltu taşı takı çeşitleri tek başına, kolye, yüzük, küpe ve bileklik gibi kullanılabildiği gibi küpe, yüzük ve kolyeden oluşan takı setleri halinde de satın alınabilir. Oltu taşı sürtünme yöntemi ile elektriklenme özelliğine sahiptir. Başka bir cisme sürtüldüğünde etrafındaki cisimlerde mıknatıs özelliği yaratıyorsa Oltu taşının gerçek olduğu söylenebilir. Oltu taşı nefes ile ısıtıldığında buharı çekerek nemlenir. Oltu taşının kendine özgü bir ağırlığı ve bir yere vurulduğunda çıkan tok sesi vardır. Oltu taşı ile yapıldığı söylenen nesnenin ağırlığı fazla ise gerçek olmaması muhtemeldir. Satın alınan bir tesbihin Oltu taşı olduğu   bıçak yardımıyla hafifçe kazınan Oltu taşı kahverengi bir toz açığa çıkarır ve kullanıldıkça parlar. Isıtılmış bir toplu iğne ucunu Oltu taşına bastırdığınızda eğer taş gerçek ise şeklini korur, değilse iğnenin içeriye girmesine izin verir.”