OLTU TESBİH SATIŞLARINDA DURGUNLUK YAŞANIYOR

Oltu tesbih fiyatları 700 750 TL den satışa sunuluyor.

Tarih: 01.12.2023 16:10
OLTU TESBİH SATIŞLARINDA DURGUNLUK YAŞANIYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Kış mevsimi olduğu için Oltu tesbih satışlarında durgunluk yaşandığını ifade eden Oltu tesbih işletmecisi Mutlu Kızılkaya, beklentilerinin tesbih satışlarında artış yaşanması gerektiğini söyledi.

Kızılkaya,” Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte  Oltu taşı tesbih  satışlarımızda düşüklük yaşanıyor.   Bu yıl tesbih fiyatlarının artması satışlarımızın düşmesine neden oldu.  Oltu taşı tesbih fiyatları 700 750 TL’den 7 bin TL’ye yükseldi. Oltu gümüş, göze hoş gözüken, kullanımı kolay ve ayrıca çok sağlıklı bir maden. Bu özellikleri çok iyi bilinen  gümüş  takılar, yüzyıllardan beri insanlar tarafından takı malzemesi olarak kullanılıyor. Vitrinimizde, bir takı malzemesi olarak akla gelebilecek her şey var. Altına yapılan zamlar da bize ilginin artmasına neden oluyor. Satışa sunduğumuz ürünlerin fiyatları, ağırlıklarına göre değişiyor.”

Tespih kültürü her toplumda var

“Tespih kültürü her toplumda var. Tespihlerin tane sayısı değişiyor. Şekilleri değişiyor. Ama sonuçta insanların zaman zaman stres atma, zaman zaman dua etmek, zikir etmek adına kullandıkları bir aksesuar. Günümüzde dizilerle birlikte iyice yaygınlaşmaya başladı. Çok farklı çeşitler var. Bunların içerisinde kehribar çok tercih ediliyor. Kehribarın ateş düşürücü, sakinleştirici bir etkisi var. Arkasından Erzurum’dan çıkan Oltu taşı tercih ediliyor. Tespihin Türk kültüründe  yer edinmiş eski bir sanattır. Özellikle Osmanlı’da büyük ustalar daha basit yöntemlerle daha estetik tespihler yaparlarmış. Onlardan bize kaldı. Biz de kendi elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Oltu taşı, genel olarak Erzurum’un Oltu ilçesinde çıkarılan yarı değerli bir taştır. Bunun yanı sıra Gürcistan’da da çıkarılan Oltu taşının kolay işlenebilme gibi bir özelliği vardır. Bundan dolayı da çeşitli takı ve aksesuarlarda kullanılır. Tesbih’ de bu aksesuarlardan bir tanesi. Oltu taşından yapılan tesbihlerin ünü sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yaygındır. Tesbih ’in Vazgeçilmezi Oltu Taşı erkeklerin en sık kullandığı tesbih çeşitlerinden olan Oltu taşı tesbih, hediyelik eşya olarak da büyük rağbet görmekte. Çevrenizdeki tesbih taşımayı ve kullanmayı âdet haline getirmiş erkeklere hem şık hem kaliteli hem de kullanışlı bir hediye arıyorsanız, Oltu taşı tesbihler aradığınız tüm özellikleri taşıyor. Ayrıca Oltu taşından sadece tesbih değil; bileklik, küpe, kolye, yüzük gibi aksesuarlar da yapılmakta. Buna rağmen Oltu taşı tesbih, taşın simgesi durumundadır. Bu nedenle taş, en sık tesbih de kullanılır. Tesbih kullanan insanlarca vücuttaki elektriği attığına inanılan Oltu taşının stresi de azalttığını bilinir.”.