Oltu'da yıllık 150 ton kültür mantarı üretilecek

Müdür Akar, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında Oltu'da yıllık 150 ton kültür mantarı üretiminin destekleneceği müjdesini verdi.

Tarih: 27.04.2023 09:29
Oltu

GÜnebakış/Sinan AYDIN 

Erzurum İl Tarım ve Oman Müdürü Osman Akar, Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında Oltu'da yıllık 150 ton kültür mantarı üretiminin destekleneceği müjdesini verdi. " Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projeleri meyvelerini veriyor." diyen İl Tarım ve orman Müdürü Akar, '' Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında Erzurum ili Oltu ilçemizde toplam 15.488,54  metrekare alana sahip olan parselde 832 metrekare alanda 6 bölüm çadır ve idari binadan oluşan tesiste tam kapasitede yıllık 150 ton kültür mantarı üretiminin yapılmasını destekliyoruz.'' açıklamasını yaptı. 

KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ NASIL YAPILIR?

Kültür mantarı yetiştiriciliğinde; gelişim için sıcaklık 23-25 derece, nem ise %80-90 oranında olmalıdır. Bu şartların sağlanamaması veya bozulması durumunda beyaz şapkalı kültür mantarı gelişemez. Kasa sistemi, ranza sistemi veya plastik torba sistemleri ile kültür mantarı üretimi mümkündür. 

Kültür mantarı nasıl ürer?

Kültür mantarının yetiştirilmesi için özel olarak hazırlanmış kültür kompostu edinmek gerekmektedir. Bu karışım içerisinde mantarlar hızlı bir şekilde büyümektedir. Mantar miseli ismi verilen mantar tohumlarının kompost içerisine homojen bir şekilde dağıtılması gerekir.

Kültür mantarı 1 yılda kaç defa hasat edilir?

Mantarların ilk görülmesinden itibaren 3-4 gün sonra hasat yapılabilir. Kompostun toplam ömrü 90 gündür. Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.

Mantar hasadı kaç gün sürer?

İlk mantar kuluçka dönemi bittikten sonra 5-6 gün içinde toplanabilir hale gelir ve 10 gün içinde tüm mantarlar toplanır. İlk ürün döneminde o komposttan toplayacağınız tüm mantarın yaklaşık %40'ını toplamış olursunuz. İlk hasat döneminin ardından 10 günlük bir bekleme dönemi olur ve bu sırada hiç mantar çıkmaz.