Olur'da tohum dağıtımı ve ceviz hasadı

Olur ilçesinde, İlçe Tarım ve orman Müdürlüğü ekiplerince bir yandan tohum dağıtılırken diğer yandan da ceviz hasadı yapılıyor.

Tarih: 30.09.2021 19:28
Olur

Sinan Aydın

Erzurum'un çukurovası ilçelerinden biri olan Olur, ayı zamanda ceviz yetiştiriciliğinde de ilk sırada yer alıyor. Üretcinin gim kaynakları arasında ilk sıralarda yer alan Olur ilçesinde, İlçe Tarım ve orman Müdürlüğü ekiplerince bir yandan tohum dağıtılırken diğer yandan da ceviz hasadı yapılıyor. Olur ilçe tarım müdürlüğü ekiplerince Olur Kaymakamı Abdurrahman Çelebi'nin katılımıyla, bir yandan tohum dağıtımı yapılırken diğer yandan da İlçede ceviz hasadı yapılıyor. Emeklerinin karşılığını almak için mesai yapam üretiiler, ilçe tarım ve oman  müdürlüğüne ait makinelerle kabuk soyma işlemi yapıyorlar. Konu ile ilgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi: " Olur ilçemizde İlçe Müdürlüğümüz ekiplerince Olur Kaymakamı Sn Abdurrahman Çelebi'nin katılımıyla bir yandan tohum dağıtımı yapılırken diğer yandan İlçede ceviz hasadı yapılmakta ve İlçe Müdürlüğümüze ait makinelerle kabuk soyma işlemi yapılmaktadır. Emekleri sebebiyle tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür eder üreticilerimize bereketli günler dileriz. "

CEVİZİN HASADI VE MUHAFAZASI NASIL YAPILMALIDIR?

İyi bir ceviz fidanı çeşidinden (chandler yada fernor) yetişen Ceviz, yeşil kabuğunda 1 / 3 oranında çatlama oluştuğunda hasat için uygun zaman gelmiş demektir. Derim safhası olarak da adlandırılan, iç cevizin ve yeşil kabuğun olgunlaştığı dönem geldiğinde, ceviz meyvesinin hasadı ve yeşil kabuğundan ayrılması işlemine başlamak gereklidir. Şayet meyve derim edilip, bahçeden toplanmayacaksa, meyvelerin ağaç üzerinde bırakılması iç ceviz için daha iyidir.

Cevizde Hasat Zamanı

Cevizde hasat işlemi, bulunduğunuz iklim şartlarına göre Ağustos ayı itibari ile başlayıp, Ekim ayı sonuna kadar sürebilir.  Hasat mevsimi ceviz çeşidine bağlı olup, taze tüketim için erken hasat önerilir.

Hasat Öncesinde

Ceviz hasadı yapılmadan önce, mutlaka ağacı sulamanız önerilir. Hasat saati olarak, sabah erken saatler ya da akşam güneşin batışına yakın olan serin saatler tercih edilmelidir.

Cevizin Hasat Şekli

Ceviz hasatında uygun yöntem, ağacın silkelenerek toplanmasıdır, mümkün olduğu kadar ağaca zarar verecek yöntem olan sırıkla vurarak toplama işleminden kaçınınız. Hasat ettiğiniz meyveleri yeşil kabuğundan temizledikten sonra, ceviz ağacının gölgesinde ya da uygun serin bir alana sererek kurutmalısınız.

Cevizin Muhafazası

İç ceviz halinde satılacak olan ürünler, hasat işlemi ardından kırılmalıdır. Piyasada iç oranı yüksek olan cevizlere rağbet fazladır, bu da cevizin bir bütün halinde çıkarılmasını önemli kılmaktadır. Bunu sağlamak için, kırıma başlamadan önce cevizin nem oranını yükseltmek işimizi kolaylaştıracaktır. Tohumluk olarak seçilen ceviz meyveleri ise, yeşil örtüsünün %80’i çatladığında hasat etmek gerekir. Cevizin muhafazasında, iç cevizlerde yağlılık oranı % 70’leri bulduğu için, yağ asitlerinin bozularak cevizi acılaştırmaması için; İç ceviz depolama alanlarının nem oranı % 4 ile 5 oranında, sıcaklığın ise 4-5 santigrat derecede 1 veya 1,5 yıl saklanabilir. Kabuklu saklanacak cevizler 21 derecede 4 ay, 1 derecede ise iki yıla yakın saklanabilir.