Onlar Palandöken´in melekleri

Palandöken Kaymakamlığı bünyesinde uygulanan ?Engelim Siz Olmayın´ projesi kapsamında eğitim alan 60 zihinsel ve bedensel engelli çocuk ve genç olimpiyatlara hazırlanıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Onlar Palandöken´in melekleri

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Palandöken Kaymakamı Mehmet Yavuz, 2015 yılı SODES Projeleri kapsamında Kaymakamlık Proje Ofisi tarafından, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü adına sunulan ?Engelim Siz Olmayın´ projesi ile engelli çocuk ve gençlerin sportif faaliyetlerine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Kaymakam Yavuz, çocukların belli bir mesafe kat ettiklerine dikkat çekerek, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında düzenlenecek olimpiyatlara yönelik çalışmalarında başlatıldığını aktardı.

Proje kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kaymakam Yavuz, ?2015 yılı SODES Projeleri kapsamında Palandöken Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından Palandöken Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü adına sunulan ?Engelim Siz Olmayın´ projesi engelli çocuk ve gençlerimizin sportif faaliyetlerine yönelik hazırlanmıştır. 60 zihinsel ve bedensel engelli çocuk ve gencimizin yer aldığı projede yapılan etkinlikler 30 öğretmen eşliğinde, 7 branşta; buz pateni, curling, voleybol, atletizm, tekerlekli sandalye basketbol, yüzme ve masa tenisi hafta içi ve hafta sonları olmak üzere iki gün yapılmıştır. Eğitim süresi zarfında ailelerinin el sanatları etkinlikleri yapılmış ve yine ailelere ve çocuklara yönelik, üç Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı tarafından ?Aile Bilgilendirme´ eğitimi almaları sağlanmıştır. Tekerlekli sandalye basketbol takımı için sporcu lisansları ilimizde ilk defa yapılmış olup Gençlik ve Spor Kulübünden lisanları çıkarılarak Garanti Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi´ne katılımları sağlanmıştır. Yine Buz Pateni çalışmalarında olan otizmli öğrenciler Kristal Paten Kulübü ile beraber Berko İlaç Firması tarafından finanse edilip Özel Sporcular Federasyonu tarafından yapılacak olan yarışmalara ve akabinde yapılacak olan olimpiyatlara katılmaları yönünde bir yol açılmıştır. Ailelerimizin yaptığı etkinlikler 3 Aralık Engelliler gününde Palerium Avm´de yapılan etkinlikle tanıtımı sağlanmış ilgi görünce Ankara´da yapılan Erzurum tanıtım günlerine götürülerek projenin tanıtımı Ankara´da yapılmıştır. Şimdide çocuklarımız Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu kontrolünde 5´er kişilik gruplarla olimpiyatlara hazırlanıyor. Bu branşlarda 2018, 2019 ve 2020´de düzenlenecek olimpiyatlarda kendilerini gösterecekler. ? diye konuştu.

EĞİTİMLER BAŞARILARINI KANITLIYOR

Engelli çocuklara yönelik verilen eğitimlerin başarılı sonuçlar elde edildiğini aktaran Yavuz, ?Engelli çocukların, ailelerin, eğitim kadrosunun bu projede hem duyusal hem de bedensel sağlıkları ile ilgili büyük gelişme ve iyileşme sağlanmıştır. Gerekli görülen malzemeler çocukların ihtiyaçları doğrultusunda alınmış dağıtımı yapılmış ve çalışmaların dinamik bir şekilde devam etmesi sağlanmıştır. Yine yapılan etkinliklerde kullanılmak üzere spor salonu fiziki şartlar açısından engellilerin ihtiyaçlarına göre entegre edilmiş, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ait olan spor salonunun tadilatı gerçekleştirilmiştir. Yine bu kapsam altında Çocuk evi merkezi yapılmış, ailelerin ve çocukların bu evde eğitim almaları sağlanmıştır. Down sendromlu ve otistik çocukların hoşça vakit geçirebilmeleri için bahçe düzenlemesi yapılarak ağaç dikimi, çiçek ekimi sulaması gibi etkinlikler yapılmış, çocukların kurulan parkurda yapılan etkinliklerle farkındalık yaşamaları sağlanmıştır. Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak engellilerin tüm imkânlardan yararlandırılması gerektiği göz önünde bulundurularak yürütülen proje 12 aylık süresinden sonra 3 aylık uzatma almış, ailelerden gelen talep üzerine devamlılığı sağlanmış önümüzdeki dönemlerde de daha fazla kitlelere ulaşarak proje uygulamalarının devamlılığı konusunda gerekli özenin sağlanacağı belirtilmiştir.? dedi.