OPTİSYENLERDEN KİRLİ VE ÇİZİK GÖZLÜK UYARISI

Kâğıt mendilin içinde bulunan mineral dolgu maddesi ya da sert uçlu pamuk lifleri, gözlük camının üstündeki kiri tutarak tüm yüzeye yayar.

Tarih: 18.01.2024 10:00
OPTİSYENLERDEN KİRLİ VE ÇİZİK GÖZLÜK UYARISI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Kirli gözlük camının oluşturduğu tehlikelere karşı uyarıda bulunan Optisyenler, gözlük camlarının hassas olduğun ve bu nedenle camların özenle temizlenmesi gerektiğini söylediler.

 Optisyenler,” Hassas olan gözlük camlarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Kirli gözlük camları görmede bulanıklığa, ışıkta kamaşma, yansıma yaparak görme azlığına sebep olabildiğini belirtiyorlar. Gözlük camlarının belli bir sıklıkta kontrol edilmesi, kirli camların microfiber bez ve özel olarak üretilen gözlük temizleme spreyi ile temizlenmesi, çizilen camlar ise yenisiyle değiştirilmesi lazım. Peçete veya tişört ile kesinlikle temizlenmemesi lazım. Gözlük camlarını temizlemek için kâğıt mendil veya tişört kullanmak büyük bir hatadır. Kâğıt mendilin içinde bulunan mineral dolgu maddesi ya da sert uçlu pamuk lifleri, gözlük camının üstündeki kiri tutarak tüm yüzeye yayar. Bu esnada zımpara kâğıdı gibi bir etki yaptığından en sert yüzeyler bile bu mikroskobik çiziklerle zaman içerisinde körelir. Dolayısıyla gözlük camı eskisi kadar berrak görüntü veremez, gözler daha çabuk yorulur. CD ve cep telefonu yüzeylerinde bazen mümkün olan çiziklerin doldurulması işlemi, gözlük camında mümkün değildir. Camların değişmesi gerektiğini belirtti. Optik camların özel bezlerle silinmesi gereklidir. Evde değilseniz ve gözlüğünüzü temizlemeniz gerekiyorsa, mikro lifli gözlük silme bezleri bu işlem için idealdir. Bu özel bezler, camların yüzeyindeki yağı da iz bırakmadan kısmen alabilirler. Hazır ıslak gözlük silme bezlerini kullanmanız kesinlikle önerilmez. Bu bezler, cam yüzeyindeki kaplamaya zarar verebilirler. Hem organik hem de mineral camları zarar vermeden koruyan bu ürünler, antistatik etki yaptıklarından, dışarıdan gelen kir cama eskisi gibi çok yapışmaz, camlar daha uzun süre temiz kalır. Camları kurulamak için temiz bir gözlük silme bezi kullanabilirsiniz. Gözlük camları en iyi ultrason banyosunda temizlenir. Pek çok optisyenlik müessesesinde bu temizlik işlemi ücretsiz olarak sunulmaktadır. Camlar birkaç dakika içinde temizlendiği gibi, uzman optisyen tarafından ayar düzenlemesi de yapılacaktır. Gözlüklerini alırken özel kir tutmayan kaplama tercih edenlerin işleri, nispeten daha kolaydır. Bu kaplama, camı bir anlamda koruyucu tabaka gibi sardığından, camın yüzeyini tamamen pürüzsüz hale getirir. Kir, toz ve yağların yüzeyde kalmamasını sağlar. Su buharı, sis ve yağmur damlaları yüzeyden akar gider. Gözlüğün silinme işlemi de daha çok kolaylaşır.”