Orantısız zamlar küçük esnafı eritmeye devam ediyor

Küçük esnaf orantısız zamlara isyan ediyor, yüksek meblalı faturalar dükkan kapattırıyor. Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, ''Her şeyde ciddi oranlarda orantısız zamlar var.

Tarih: 20.10.2022 11:59
Orantısız zamlar küçük esnafı eritmeye devam ediyor

Sinan AYDIN

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, orantısız zamların küçük esnafı eritmeye devam ettiğiniaçıklayarak, '' Zamlardan dolayı alım gücü zayıflayan tüketici alış-veriş yapamıyor. Dolayısıyla işletmeler küçülmeye ve işçi çıkarmaya başlayacak. Bu durum da ekonomiye ve istihdama daha büyük zararlar verecek'' dedi.

''KÜÇÜK ESNAF KARA KARA DÜŞÜNMEYE BAŞLADI''

Başkan Karaca, fahiş zamların en fazla küçük esnaf ve sanatkarı zor durumda bıraktığını ifade ederek, '' Zorunlu giderlerine gelen orantısız ve fahiş zamlar nedeniyle en fazla zor durumda kalan küçük esnaf ve sanatkar oluyor. Küçük esnaf işyerini kapatmıyorsa, ne yapacağını bilmediğinden kapatmıyordur, bir şey kazandığından değil. Doğal gaza, elektriğe, akaryakıta, sosyal güvenlik primlerine, kiraya ve diğer zorunlu giderlerimize sürekli yüksek oranlarda zamlar gelirken ticaretimizi de büyük ölçüde etkisi altına alıyor. BOTAŞ ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) kararıyla Eylül ayından itibaren geçerli olan yüzde 30 elektrik ve yüzde 47,6 doğalgaz zammı ile birlikte elektrik ve doğalgaza bir yılda yaklaşık yüzde 200 oranında zam yapılmış oldu. Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren küçük esnaf bu yüksek zamlar karşısında kara kara düşünmeye başladı.'' diye konuştu.

''HER ŞEY ÜÇ-DÖRT KATINA ÇIKTI''

Başkan Karaca, açıklamalarına şöyle devam etti. '' Sadece Doğalgaz ve Elektrik’te değil, her şeyde ciddi oranlarda orantısız zamlar var.  Bugün sattığımız bir malı yarın kaça alacağımızı kestiremiyoruz. Pandemiyle başlayan, zamlarla devam eden bir ekonomik istikrarsızlığın ve çıkmazın içerisindeyiz, gelirimiz sabit, giderlerimiz günübirlik artıyor, önümüz karanlık çırpınıp duruyoruz. Pandemi yasak, önlem ve kapanmaları bizi yıprattı. Ardından da zorunlu giderlerimize gelen, gelmeye de devam eden fahiş zamlar bizi iyice çökertti. Her şey üç-dört katına çıktı.  Akaryakıt, Elektrik ve Doğalgazda inanılmaz artışlar var, biz bu zamlı faturaları karşılayamadığımız gibi fiyatlara da yansıtmıyoruz.

''FATURALAR İNANILMAZ DERECEDE YÜKSEK GELİYOR''

Önümüz kış, kış aylarında piyasalar zaten durgun geçiyor, gelir olmayınca da artarak devam eden zorunlu giderlerimizi nasıl ve nereden karşılayacağımız bilemiyoruz.  Faturalar inanılmaz derecede yüksek geliyor. Kışın ısınmak için hem elektriğe, hem doğalgaza, hem de kömüre ekmek gibi, su gibi şiddetle ihtiyacımız oluyor, bu ihtiyaçlarımıza gelen fahiş zamlar bizi şimdiden kara kara düşündürmeye başladı. Yapılan bu fahiş  zamlar işletmelerin maliyetini dört-beş kat arttırdı. Artan maliyetler fiyatları yükseltti. Zamlardan dolayı alım gücü zayıflayan tüketici alış-veriş yapamıyor. Dolayısıyla işletmeler küçülmeye ve işçi çıkarmaya başlayacak.  Bu durum da ekonomiye ve istihdama daha büyük zararlar verecek.''