Organ Nakli Merkezi GURUR KAYNAĞI Atatürk Üniversitesi, Karaciğer Alveolar Kisti Ameliyatında İlk Sırada

Yaptığı çalışmalarla hem bilimsel hem de toplumsal hayata katkı sağlayan Atatürk Üniversitesi, organ nakli alanında hayata geçirdiği projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Organ Nakli Merkezi  GURUR KAYNAĞI  Atatürk Üniversitesi, Karaciğer Alveolar Kisti Ameliyatında İlk Sırada

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi, hayvandan insana geçen " karaciğer alveolar kisti" hastalığından dolayı yaptığı karaciğer nakliyle Türkiye´de ilk sırada yer alıyor. Dünyada da en fazla deneyime sahip olan merkez, bugüne kadar Karaciğer Alveolar Kisti teşhisi konan 44 hastaya nakil yaparak bu hastalığa yakalanan insanlara umut ışığı oluyor.

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, organ naklinde tercih edilen bir kurum haline geldiklerini belirterek şu ifadelerde bulundu: ? Merkezimiz ilk ameliyatını 2004 yılında böbrek naklederek yaptı. 2008 yılında ise ilk karaciğer nakli yapıldı. O günden bugüne kadar yaklaşık olarak 520 civarında nakil yaptık.?

KARACİĞER NAKLİ KİMLERE YAPILIR?

Hastaların profil haritasını çizen Prof. Dr. Öztürk: ?Karaciğer nakli ağırlıklı olarak siroz olan hastalara yapılır. Bunların dışında bazen hızlı gelişen akut karaciğer yetmezliklerinde de acil karaciğer nakli yapılabilir. Ayrıca bazı nadir görülen hastalıklar da karaciğer nakli yapılabilmektedir. Bunların içerisinde karaciğerin bir parazitik hastalığı olan karaciğer alveolar kisti de vardır.

HASTALIK KANSER DEĞİL AMA KANSER GİBİ DAVRANIYOR

Alveolar kist hastalığı genelde karaciğerde yerleşen, komşu organlara veya uzak organlara yayılabilen, kanser olmayan fakat kanser gibi davranan bir hastalıktır. Tabiattan ve yaban hayvanlardan bulaşır. Dolayısıyla bir kırsal kesim hastalığıdır. Oldukça yavaş ve sinsice ilerler, sessiz, derinden gelişir ve birdenbire belirti verir. Akciğer ve beyin gibi uzak organlara yayılır. Bazen belirti verdiğinde karaciğerde kitle oluşturmuş, etrafına ve önemli damarlara yayılmış bir karaciğer kitlesi oluşturabilir. Karaciğerde oluşan kitlenin tedavisi için karaciğerdeki kitlenin çıkarılması gerekir. Bunun için erken teşhis çok önemlidir.

DÜNYADA EN FAZLA DENEYİME SAHİP MERKEZLERDEN BİRİYİZ

Ancak hastalık karaciğerden temizlenemeyecek kadar yaygınsa karaciğer nakli gerekebilir. Bu noktada organ nakli merkezi devreye girer. Hastalığın en yaygın olduğu yerlerin başında bizim bölgemiz geliyor. Bundan dolayı Türkiye´de bu hastalık için en fazla nakli yapan merkez biziz. Merkezin ismi duyulduktan sonra sadece Erzurum´dan değil Türkiye´nin her yerinden hastalar gelmeye başladı. Ancak bu hastalığın ameliyatı oldukça zordur. Sadece karaciğer değil, beraberinde komşu organların da çıkarılması gerekebilir. Dünya´da bu konuda en fazla deneyimine sahip olan merkez konumundayız. Bugüne kadar toplam 44 hastaya bu hastalık için karaciğer nakli yaptık. Oysa bu hastalık birçok cerrahın sadece kitaplarda okuduğu bir hastalıktır. Nakil sayısı arttıkça merkezin tecrübesi de arttı.

NAKİL NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Prof. Dr. Gürkan Öztürk sözlerini şu şekilde tamamladı: ?Nakil iki türlü gerçekleşiyor. İlki canlı vericili şekilde gerçekleşen nakil türü. Yani insan karaciğerinin bir parçasını, başka bir kişiye bağışlıyor. Naklin gerçekleşmesi için ikinci yol ise kadavradan nakil.

Türkiye´de yılda iki bin civarında beyin ölümü bildirimi yapılıyor. Bu beyin ölümlerinin yaklaşık olarak 500´nün organları bağışlanıyor. Eğer tamamı bağış yapılıyor olsa belki de Türkiye´de karaciğer nakli bekleyen hasta kalmayacak?

REKTÖR ÇOMAKLI: ?ORGAN NAKLİ MERKEZİ OLARAK HEDEFİMİZ BÜYÜK?

Bilimsel çalışmaların yanında, artan insan ihtiyaçlarını da karşılamak için birçok projenin altına imza attıklarını belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: ?Üniversite olarak biz, bilim ile sosyal hayatı bir araya getirerek halkımıza her alanda hizmeti ilke edindik? dedi. Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi´nin bugüne kadar yaptığı operasyonlarla rüştünü ispat ettiğini belirten Rektör Çomaklı şöyle devam etti: ?Organ naklinde Atatürk Üniversitesi olarak önümüze büyük hedefler koyduk.  Bugüne kadar çok sayıda böbrek ve karaciğer nakli yaptık bu iş bizim açımızdan rutin hale geldi. Atatürk Üniversitesi´nin organ naklinde gösterdiği başarı çekim gücü oluşturdu. Artık yurt içinden ve yurt dışından insanlar, bizim hastanemize gelerek nakil yaptırıyor. Bunlardan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz? ifadelerini kullandı.

Dilek BAYRAK