"Organ bağışçı sayısı Erzurum’da yetersiz"

Ülkemizde düşük seviyede olan organ bağışı Erzurum’da da düşük seviyelerde seyrederken hayati önem taşıması bakımından halkı bilinçlendirmek için çalışmalar devam ediyor.

Tarih: 29.01.2024 23:02 Güncelleme: 29.01.2024 23:12

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Organ bağışının taşıdığı hayati önemin ve organ bağışına ihtiyacı olan binlerce kişinin farkında olan Erzurum Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uz. Dr. Ayşenur Daş, bağışın önemini daha çok kişiye duyurmak için aktif olarak çalışmalar yürütmeye devam ediyor. 

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan ve 2017 yılında anestezi uzmanı olarak görev yapmaya başlamadan önce Pratisyenlik yapan Dr. Ayşenur Daş, anestezi uzmanı olarak mesleğini icra ettiği ilk günden itibaren organ nakli gibi hayati önem taşıyan konuya yoğunlaştığını ifade ederek, “asistanlık süreci boyunca yoğun bakımda bulunan ve beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların takibini yakinen yaparak organ nakli bekleyen hastalara umut olmak için çalışıyorduk” söylemlerinde bulundu.

Beyin ölümü gerçekleşen hastalarının takibini yakinen yaparak, organlarının nakle uygun olup olmadığını değerlendiren ekiplerden biri olduğunu dile getirin Dr. Daş, organ naklinin içine bu şekilde girdiğini aktarırken, İnsanların vermiş olduğu zorlu yaşam mücadelelerine karşı kayıtsız kalamadığı için içsel bir tepki olarak organ bağışını hayatının merkezine koyduğunu ve bu uğurda elinden gelen her şeyi yapmak için her türlü faaliyetleri yürüttüklerini açıkladı.

Erzurum’da organ bağışı bilinci 

Şimdilerde ise Erzurum Şehir Hastanesinde Başhekim yardımcısı olan Uz. Dr. Ayşenur Daş, 18 yaşından büyük bireylerin bilinçli bir şekilde ve özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlanmasıyla gerçekleşen organ bağışının Türkiye’de sayısının artarken Erzurum’da yeterli olmadığını ifade ederek, hayati bir nitelik taşıyan organ naklinde, kişinin hayattayken tıbben ölümünden sonra organlarını bağışlama bilincinin Erzurum’da eskiye oranla iyi fakat yetersiz olduğuna parantez açtı ve organ bağışı bilincin oluşması için birçok faaliyette bulunduklarını dile getirdi. 

Organ bağışında yürütülen faaliyetler 

Ayrıca, Organ nakli konusunda çeşitli faaliyetleri olduğunun altını çizen Dr. Daş, “insanların organ nakli konusunda bilinçlenmesini sağlıyoruz çünkü insanlar organ nakli hakkında bilinmesi gerekenleri bilmedikleri için ön yargı ile yaklaşıp kendilerini hep bir geri adım geri çekebiliyorlar. Bizler ise bu nokta da organ bekleyen hastalara umut olmak için bağış bilincinin herkese yaymaya çalışarak bilgilendirme toplantıları, okullara, gençlik merkezlerine ve üniversitelere seminerler düzenliyoruz. Yine köylere, ilçelere, kurumlara ve emniyetlere giderek çeşitli sempozyumlar yaparak oradaki insanlarımızın da bilgilenmesini sağlıyoruz” diye konuştu. 

Geleceğe yatırım 

Uz. Dr. Daş, çocuk ve genç kesime yapılan bilgilendirme çalışmalarının etkisinin daha çok olduğunu ifade ederken, “insanlarımızı organ bağışıyla tanıştırmaya başladık ama Erzurum olarak toplumu bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Faydasını görüyor muyuz dersek! elbette çalışmalarımızın olumlu anlamda geri dönüşleri oluyor ama biz organ bağışını aslında geleceğe yatırım yapmak adına çocuklarımızı eğiterek başladık çünkü biz ne kadar çok çocukta bu bilinci oluşturabilirsek bundan bir 15-20 sene sonrasında o çocuklar büyüdüğü zaman daha bilinçli olarak karşımıza çıkacaklar ve daha doğru kararları vererek doğru yönlendirilebilecekler. Bugün organ bağışının yeterli sayıya ulaşılamamasının en büyük nedenlerinden biri bağış bilincinin çekirdeğe değil de ebeveynlere anlatılmasından kaynaklıdır çünkü bu bilinç küçük yaşlarda oluşturulmadığı için yetişkinlerde, orta yaş gruplarında özellikle de yaşlılarda korkuya ve baskıya neden oluyor” söylemlerinde bulundu. 

Organ bağışı Faaliyetleri 

Her yılın Kasım ayında Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında Erzurum da "Hastaneler, Okullar ve Alışveriş merkezlerinde stantlar kurarak organ bağışının önemine dikkat çektiklerini ifade eden Ayşenur Daş, bunun dışında yine yıl içinde okullara, üniversitelere, ilçelere ve köylere giderek stantlar kurduklarını, kurulan bu stantlar ile vatandaşlara, hasta ve hasta yakınlarına, çalışanlara broşürler ve çeşitli organ bağışı kapsamında bilinçlendirme promosyonları dağıtarak ve verilen kısa seminerlerle organ bağışı bilincini oluşturmaya çalıştıklarını aktarırken, yine Şehir hastanesinde beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin ailelerini organ bağışı hakkında bilgilendireme çalışmaları yaptıklarını da kaydetti.