Organik üretim yapan arıcılara sertifika verildi

“Erzurum Yaylaları Organik Balına Kavuşuyor  Projesi” ile 8 ilçede Arıcılık faaliyetinde bulunan 15 işletmenin ürünleri Organik Üretim kapsamına alındı.

Tarih: 10.10.2022 11:16
Organik üretim yapan arıcılara sertifika verildi

Proje kapsamında toplam 1850 Kovan değerlendirilmiş olup, yaklaşık 74 ton Geçiş-1 sertifikalı Organik Bal elde edildi.

Sinan AYDIN

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organik üretim yapan arıcılara sertifikaları verildi. Son yıllarda, konvansiyonel üretimde birim alandan yüksek miktarda ve ekonomik ürün alınması öncelikli olduğu için çevre dengesi ve ürün kalitesinde sağlık kriterleri ikinci plana atılmıştır. Ayrıca yoğun girdi kullanımı pestisidler başta olmak üzere, gübreler ve hormonlar bitkisel üretimde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Organik üretim çevreyi ve sağlığı koruduğu gibi, biyolojik çeşitliliği, işlenmiş üründeki, kaliteyi ve yok olacak türleri de korumaktadır.

74 TON ORGANIK BAL ELDE EDİL

Üretimi artırmak için üreticiyi bilinçlendirmek, bilgilendirmek ve yöresel ürün programı yaparak bunların desteklenmesi ile hem ihracatımız artacak hem de toplum olarak daha sağlıklı ürünler tüketme şansına sahip olamakla birlikte oluşturulan katma değer üreticilerin kazancını da artıracaktır. Bu kapsamda konu ile ilgili toplantı yapıldı. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2022 üretim sezonunda hazırlanan “Erzurum Yaylaları Organik Balına Kavuşuyor  Projesi” ile 8 ilçede Arıcılık faaliyetinde bulunan 15 işletmenin ürünleri Organik Üretim kapsamına alın. Proje kapsamında toplam 1850 Kovan değerlendirilmiş olup, yaklaşık 74 ton Geçiş-1 sertifikalı Organik Bal elde edildi. Proje kapsamında olmayan 15 üretici, Organik Arıcılık faaliyetlerine devam etmektedir.