Örgütlenme çalışmalarında sıkıntılar devam ediyor

Bir bölgede farklı iş kollarında faaliyette bulunarak ve bir araya gelerek oluşturdukları yerel ve yatay örgütlenme modeli olan sendikalar örgütlenme noktasında sıkıntılar yaşıyor.

Tarih: 21.12.2023 00:32
Örgütlenme çalışmalarında sıkıntılar devam ediyor

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Tez-Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkan Hakan Kurt, Aynı çıkarlar temelinde birleşmek ve ortak amaçlar için güç birliği yaparak, ayrı ayrı olmak üzere işçilerin ya da işverenlerin yasalara bağlı kalarak iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak, yeni haklar sağlamak ve onları geliştirmek amacıyla kurulan sendikaların örgütlenme noktasında problemler yaşadığını belirtti. 

İşyerlerinde, sendikal teşkilatlandırmalarda özellikle de özel sektörde büyük sıkıntılar yaşandığını ve bu anlamda Çalışanların, işçi sınıfı olarak kendilerini bir sendika çatısı altında konumlandırmaları gerektiğini ifade eden Hakan Kurt, “Türkiye Cumhuriyeti ILO kanunları, 4857 iş kanunu ve 6356 sendikalar kanunu gibi kanunların hepsi hatta Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesi ile de; bir kişinin Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırken ülkede maalesef sadece yüzde 9- yüzde 10 civarında çalışanların sendika üyelikleri bulunurken bunların da yüzde 7 ya da 6’sı toplu iş sözleşmesine tabi olarak çalışıyorlar ve geriye kalanların halen daha bir toplu iş sözleşmesi yok. Bu anlamda işçilerin ya da çalışanların sendikalaşarak kendilerine tanınan haklardan haberdar olmaları gerekli” ifadelerini kullandı. 

Bu nokta da sorunların çok olduğunu vurgulayan kurt, taşeron zihniyetinin de halen daha devam ettiğini belirterek, asgari ücrete yapılacak olan yeni düzenlemeye de değindi. 

Kurt, “Taşeron zihniyeti bugün hala devam ediyor her ne kadar asgari ücretlerde düzenleme olsa da asgari ücretin adı bile çıktığı zaman piyasa hareketleniyor ve yine aynı şekilde gelecek olan zamdan sonra piyasadaki bütün ürünlerin fiyatları inanılmaz derecede artacak. Asgari ücret planlaması bir yıllık olarak düşünülüyor ama bence yıl içinde tekrar güncelleme ihtiyacı doğacak çünkü bir yıllık bir asgari ücreti 20 bin TL olarak belirleseler bile önümüzdeki yıl aralık ayının sonuna kadar bu ücretlerin yetersiz kalacağını ben şimdiden söyleyebilirim. Bizim için alım gücü çok önemli çünkü alım gücünün düştüğü bir ülkede rakamları hangi noktaya getirirseniz getirin aldığınız ürün aynı fiyata denk gelecek. Dolayısıyla bizim bir an önce bunlarla ilgili çalışmalar başlatmamız lazım. Bakıldığında Mehmet Şimşek Maliye Bakanlığı'nda güzel işler yaptı daha önceki dönemlerde şimdi de güzel bir işler yapmasını bekliyorum” söylemlerinde bulundu.