Oruç ve parfüm ilişkisi: Parfüm orucu bozar mı, oruçta parfüm kullanmak günah mı?

Ramazan ayında pek çok kişi, oruç tutarken parfüm kullanmanın orucu bozup bozmayacağını ve bu konunun dinî boyutunu merak ediyor. İşte detaylar!

Tarih: 16.03.2024 23:25 Güncelleme: 17.03.2024 00:07
Oruç ve parfüm ilişkisi: Parfüm orucu bozar mı, oruçta parfüm kullanmak günah mı?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, oruç tutan bireylerin aklına, oruç ibadetini bozacak davranışlar konusunda sorular gelir. Bu sorulardan biri de parfüm kullanmakla ilgilidir. Peki, parfüm orucu bozar mı? Oruçta parfüm sıkmak günah mıdır? İşte bu konuda merak edilenler ve dinî açıdan değerlendirme:

PARFÜM KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

İslam'da oruç, gün doğumundan gün batımına kadar belirli şartlar altında yemek, içmek ve cinsel ilişkiye girmemek suretiyle tutulan bir ibadettir. Oruç tutan bir kişinin ağız yoluyla mideye bir şey girmesi, orucun bozulmasına sebep olabilir. Ancak, parfüm kullanmak gibi vücut dışına sıkılan maddelerin orucu bozup bozmayacağı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.

Bazı âlimlere göre, parfüm kullanmak orucu bozmaz çünkü vücut dışına sıkılan bir madde midenin içine girmemiştir. Ancak, bu görüşe göre dahi, parfümün ağız yoluyla yutulmaması gerekmektedir. Diğer yandan, bazı âlimler ise parfüm kullanmanın orucu bozabileceğini savunur. Onlara göre, parfümün yoğun bir şekilde kokusuyla birlikte nefes yoluyla ağza ulaşması, orucun geçersiz olmasına neden olabilir.

Öte yandan, oruç ibadetinde niyetin de büyük bir önemi vardır. Oruçlu olduğunu bilerek ve niyet ederek parfüm sıkmak, kişinin orucunu bilerek bozması anlamına gelir ve bu durumda oruç geçersiz sayılabilir.