OSMANLI DÖNEMİNDE İHTİYAÇ SAHİPLERİ TAHTA KAŞIKLA AĞIRLANIRLARDI

Tahta kaşıklar kadınların mutfaklarında kullandıkları vazgeçilmez ürünlerden bir olurken her geçen gün ilgi artıyor.

Tarih: 20.03.2024 11:15
OSMANLI DÖNEMİNDE İHTİYAÇ SAHİPLERİ TAHTA KAŞIKLA AĞIRLANIRLARDI

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen tahta kaşıklar teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile zaruri ihtiyaçtan olmaktan çıkarak otantik bir mutfak gereci haline dönüştü. Çizilmesini isteyen yüzeylere sahip tava ve tencereleri karıştırmak için halen daha mutfaklarda yer alan tahta kaşıklar vatandaşların imdadına yetişiyor. Hemen hemen her evde bulunan tahta kaşıklar hem doğal olması hem de tava ve tencerelere zarar vermeyişi ile dikkat çekiyor. 

Tahta kaşıkların Ramazan ayında ev hanımları çokça tercih edildiğini ifade eden Tahta kaşık satıcısı Rüstem Has,  tahta kaşıklar Erzurum’da’ çok tercih edilen bir kaşık tür olduğunu söyledi.

  Has,” Tahta kaşıklar Erzurum’da en çok tercih edilen bir kaşık türdür. Geçmişten günümüze kadar uzanan tahta kaşıklar sağlık açısından da birçok faydası var. Tahta kaşıkların diğer kaşıklardan farklarını anlatacak olursak; tahta kaşık, metal, plastik veya silikon ile karşılaştırıldığında daha yumuşaktır ve genellikle hoş bir dokusu olduğundan dokunduğunuz zaman daha iyi hissettirir.  Yemek yaparken metal kaşık kullanmak teflon yüzeye sahip tava ve tencerelerde çizilmelere neden olabilir. Yüksek ısıda pişirme işlemi gerçekleşen tava ve tencerelerde oluşan çizikler de sağlık açısından olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Bu açıdan bakıldığında tahta kaşıkların sağlık açısından oldukça sağlıklı olduğu söylenir. Özellikle seramik, teflon gibi yüzeye sahip tava ve tencerelerinizin sağlıklı ve uzun ömürlü kullanımı için tahta kaşık kullanımı bir gereklilik haline geldi. Tahta kaşık yapımında genellikle şimşir, meşe, ceviz, zeytin ve armut gibi ağaçlar kullanıyor. En dayanıklı tahta kaşık türü ise şimşir kaşık olarak adlandırılıyor. Doğal malzemelerden yapıldıkları için genel kanıya göre tahta kaşıklar diğer metal, silikon ve plastiklere göre daha sağlıklı olarak biliniyor.  Konaklarda ağırlanır, girişte de ellerine üzerinde sûre ismi yazılı tahta kaşık verilirdi. Misafir, kaşığın üzerinde yazan surenin ismini konaktaki masalarda arayıp bulur ve orada iftarını açardı. Ramazan’da konakların kapılarını ihtiyaç sahiplerine açılır, evin çalışanları kapıdan Allah’ın misafiri olarak davet edilenlerin eline bir tahta kaşık verirdi. Tahta kaşıkta; Yasin, Furkan, Mülk gibi birçok surenin ismi yazardı. Misafirin elindeki tahta kaşığın üzerinde yazılan surenin ismi, aynı zamanda davet masanın üzerinde de yazardı. Misafir, kaşığın üzerinde yazan surenin ismini konaktaki masalarda arayıp bulur ve orada iftarını açardı. Hiç kimse ötekileştirilmeden; zengin fakir ayrımı yapılmadan, bir plan içerisinde iftar sofrasında buluşurdu. Bu gelenekle Osmanlı’nın insana ne kadar çok önem verdiğini görüyoruz. Tahta kaşıklara ilgi her geçen gün artıyor.