OTOMOBİL BAYİLERİ FIRSATÇILIK YAPIYOR!

ÖTV zammı ve akaryakıt zammıyla beraber işleri iyice düşen galericiler, şimdi memurların ek iş olarak galericilik kapsamında araba alıp satmasından şikayetçi oluyor.

Tarih: 19.07.2023 16:40 Güncelleme: 19.07.2023 16:40
OTOMOBİL BAYİLERİ FIRSATÇILIK YAPIYOR!

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Doktorların, öğretmenlerin veya devlet memurlarının vergisiz bir şekilde araba alım satımı ile ilgilenmesinden şikayetçi olan galerici esnafı, piyasalar yükseldiği için iş yerlerinde ki arabalarını bile satamadıklarını söylediler. 

Araba satım işlerinin galericilere bırakılması gerektiğini ifade eden Erzurum Galericiler Sitesi esnaflarından Ahmet Gül, memurların aile bireyleri üstüne araba alıp piyasayı yükselterek sattığını söyledi. 

Bu satımlardan büyük ölçüde vergi alınması gerektiğini söyleyen Gül, denetim yapılmadığı takdirde işlerinin düzelmeyeceğini belirtti. 

Gül, “Erzurum’da oto galericilik ile uğraşıyorum ve vergi mükellefiyim. Araç fiyatlarında ki artışın yegâne sebebi bu işi esnafa bırakmıyorlar. Memur arkadaşlar kendi başına araba alım satımı gerçekleştiriyorlar. Bu durum da araç fiyatları yükseliyor. Aracı kullanmak için alacak arkadaşlar, alıp kullanamıyor. 500 bin TL’lik bir araç 900 bin TL’ye yükseldi. Gelir artmadığı gibi galericiler olarak da yetersiz kalıyoruz. Her türlü vergilerimizi ödeyip resmi evraklarımız hazırdır. Dışarıda amiri, müdürü, memuru bu tür meslek erbapları araç alıp üzerine 200 bin TL fazla yazarak satış işlemini ilana atıp gerçekleştiriyorlar. Fırsatçılık yaparak piyasanın yükselmesine sebebiyet veriyorlar. Bu durumdan çokça rahatsız oluyoruz. Araç alıp kullanmak isteyen vatandaşlarda rahatsız bu durumdan ki vatandaşı bırakın artık biz bile galericiler olarak araç alıp satamıyoruz. Akaryakıtta artışlar ortadadır. Araçlara ait tüm malzemelerin fiyatlarında da artışlar söz konusudur. Durum böyle olunca da vatandaş araç alıp da kullanamıyor. Bu duruma önlem alınması şarttır. Araç satma işlemini sadece galericilere bırakmalılardır. Yani vergi verenler, yetki belgesi olanlar bunun dışında başka kişilerin araç alım satmaları yasaklanmalı veya onlarda vergiye tabi olmalıdır. Yılda üç araba satma hakkı veriliyor. Bir vatandaşa yılda üç tane araba satma hakkının da verilmesi yanlıştır. Bu durum düzeltilmeli ve bir araca indirilmelidir. Vatandaş işin ticaretindeyse üç araç satabilir. Araba kullanan biri bir yıl bir arabayı fevkalade kullanabilir. Vatandaşların bir yılda üç araba alım satımının bire indirilmesi gerekip önlem alınmalıdır. Bu tür vatandaşlar vergi mükellefi değillerdir. Üç araba kendi adına, üç araba oğlunun adına, üç araba eşinin ve üç araba da annesinin adına alıyor. Bu kişi yılda 20 araç satıyor. Böyle bir mantık olmamalı ve ayrıca istediği fiyatı da araca yazıyor. Araç fiyatları arttıkça da akaryakıt fiyatları da artar ve araca bağlı parçalarda artar. Bunun sebebi dışarıdan herkesin kafasına göre araç alım satım işlemini gerçekleştirmesidir.” 

Otomobil bayilerinde sıfır araba bulunmadığını, sıfır araba almak için otomobil bayilerinin avanta istediklerini dile getiren Erzurum Galericiler Sitesi esnaflarından Ahmet Gül, otomobil bayilerine sitemde bulunuyor. 

Gül, “Bayilere gidildiğinde aracın devletin vermiş olduğu rayiç örnek rakam 1 milyon TL, bayi aracım yok dediği takdirde 250 bin TL üzerine koyarak üç güne araç getiririm deniliyor. Böyle bir ticaret üslubu olmamalıdır. Hem sattığı kişiyi mağdur ediyor, normal galericileri mağdur ediyor hem de piyasayı yükseltiyor. Devlet rayiç fiyatı 1 milyon TL dediği zaman bunu o fiyata satmak zorundasın. Vatandaşa aracın üzerine 250 bin TL’yi yükseltip, nasıl istersin? Erzurum’daki bütün bayilerde bunu yapıyor. Piyasayı fırsata çeviren bu tür esnaflar ve bayiler oldu. Bu fırsatçılığı yapan bayilerin önüne geçilmesi lazımdır. Denetim şöyle olmalı; dışardan alım satım vatandaş yani vergi mükellefi olmayan vatandaşın satma hakkı olmamalı. Vatandaşa yılda bir defaya mahsus araç alım satım işlemi gerçekleştirebilmeli. Kendi adına üç araç eşinin adına üç araç alırsa noterde bunu kontrol ederse bunun önüne geçilir. Büyük bayilerde müfettiş denetime giderek bayisine kaç araç gelmiş bunun bana çıkışını göster. Vatandaşın 250 bin TL’sini elden almış, vatandaşa ulaşacak senden elden para aldı mı? Ceza kesilecek bu durumda. Bu durumun önlemi basit nedense hiç kimse ilgilenmiyor. Haksız rekabet ve bayilerin para istemesi, galeri işi ile ilgilenmeyen vatandaşların araba alıp satması piyasayı böyle yükseltti.”