ÖTV ve KDV indirimi işleri açtı ama?

ÖTV´nin kaldırılması ve KDV oranın düşürülmesi beyaz eşyada hareketliliğin oluşmasını sağlarken, esnafın önceden aldığı ÖTV ve KDV´sini ödediği ürünler sebebiyle zarar etmesine neden oldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
ÖTV ve KDV indirimi işleri açtı ama?

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Nisan ayı sonuna kadar ÖTV´nin kaldırılması ve KDV oranın düşürülmesi, beyaz eşyada canlılık yaşanmasını sağladı. Ancak esnaf beyaz eşyayı ÖTV ve KDV´ye göre alıp, yeni sisteme göre sattığı için zarar etmiş durumda. Beyaz eşya satış Müdürü Necati Göral, ?Kısa süreli başlatılan bu uygulamada esnafın zararına karşılık bir ödeme de yapılması gerekiyordu.? dedi.

İşlerin arttığını söyleyen Müdür Göral, ?Nisan Ayı sonuna kadar geçerli bir uygulama başlatıldı. Bu uygulama ile ÖTV kaldırılırken, KDV de yüzde 18 den yüzde 8 ? e düşürüldü. Bu ister istemez piyasalarda bir hareketlilik oluşturdu. Zamanın kısa süreli olması vatandaşta yoğun ilgi göstermesini sağlarken esnafa da zarar verilmiş oldu. Bizler ürünlerimizi KDV ve ÖTV üzerinden aldık. Ama satmamız gereken uygulama tam tersi oldu ki bizde öyle yapıyoruz. Burada bizim bir zararımız söz konusu. Burada başkasının cebinden bahşiş vermek gibi oldu. Bu uygulamayla beraber esnafın zararına karşılık bir ödemede yapılması gerekiyordu. Ancak olmadı. Eğer uygulama uzun vadede olsaydı, bizim içinde daha iyi olurdu.? diye konuştu.

FİYATLAR 6 BİN TL´DEN BAŞLIYOR

Bir evin beyaz eşya maliyetini aktaran Göral, ?Son uygulamayla beraber bir evin beyaz eşya maliyeti de haliyle değişti. Özellikle yeni evlenecekler, evlerini yenileyecekler bu uygulamadan yararlanmaya başladı. Kalite seviyesine bağlı olarak bir evin beyaz eşya maliyeti 6 bin TL´den başlıyor. Düşük bütçeli bir aile evini 6 bin ile 17 bin TL arasında Mevlalarda ancak toparlayabilir.? şeklinde konuştu.