Ovalılardan Erzurum Gelenekleri hassasiyeti

Yakutiye´ye bağlı eski ismi Tivnik olan Altınbulak köyünde, her hafta bir etkinlik düzenleyerek geleneklerin yaşatılmasını sağlayan Tivnikli Kami Efendinin torunları Akdağlar, bu hafta Erzurum türküleri eşliğinde tel helvası çekti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Ovalılardan Erzurum Gelenekleri hassasiyeti

Tasavvuf ehli olarak tanınan ve TRT Repertuvarında bulunan bir tatyanı çok meşhur olan Tivnikli Kami Efendi´nin torunları Akdağlar, köy oturmalarında Erzurum´un kökleşmiş geleneklerini yaşatıyorlar.

Her hafta Cumartesi günleri köyde toplanan sülalenin erkekleri, bu hafta Tel Helvası çekerek geceyi tatlandırdılar. Tel Helvasında uzman isim olan köy sakinlerinden Dursun Karslıoğlu´nun hazırladığı, Mustafa, Zekai, Seyfettin ve Fatih Akdağ´ın el attığı Tel helvası, Kanuni, Yavuz, Ünal ve Olgun Akdağ´ın seslendirdiği türküler eşliğinde çekildi.

Köy oturmaları geleneğini yaşatarak, geleceğe aktarılmasını sağlayan Akdağ ailesinden Mustafa Akdağ, ?Bugün burada geçmişi yaşıyoruz. Ayrı bir tat, ayrı bir haz. Sülalemizin ve köyümüzün kıymetli yüzleriyle her hafta bir araya gelerek bağlarımızı güçlendiriyoruz. Akdağ ailesinin başlattığı bu etkinlikler, ümit ediyorum ilelebet devam edecektir.? dedi

ANILAR, ANILAR..

Aile büyüklerinin çocukluk yıllarındaki anılarını paylaştığı etkinlikte, muhabbet zirve yaptı. Kendilerinin icat ettiği oyuncaklar ve oyunlardan bahseden aile büyüklerini, yeni nesil pür dikkat dinlerken, ?Geçmiş, bugünden çok daha iyiymiş, eğlenceliymiş? yorumunda bulundular.

KARSLIOĞLU´NUN TARİFİYLE TEL HELVASI

Tel Helvasında usta isim Dursun Karslıoğlu, helvanın hazırlanışıyla ilgili bilgiler verdi. Karslıoğlu, ?Unu bir tavaya koyarak, kararınca tereyağıyla (bir tava una bir kaşık yağ) pembeleşinceye kadar kavrulur. Akabinde kavrulan un elenir. Bir taraftan da şeker ve bal kaynatılır. Hafif limon suyu ilave edilir şerbetine. Şerbet ağda kıvamına geldikten sonra soğutulmaya bırakılır. Ilıyınca yuvarlak bir şekil verilir. Daha sonra masaya getirilir. Ortasına kavrulmuş un yerleştirilir. Un iyice yedirilir. Odada bulunan usta helvacının yanına oturanlar çekmeye başlarlar. Halka büyüdükten sonra 8 şekli verilerek yeniden aynı işlem yapılır. Un bitene kadar bu işlem devam eder ve tel helvası hazır hale gelir.? şeklinde Tel Helva tarifini paylaşırken, yaklaşık 3 saat süren Tel Helvanın hazırlanışında oda sıcaklığının da önemine dikkat çekti. Bayram, ?Tel Helvasının hazırlandığı ortam ne sıcak, nede soğuk olacak.? dedi

DEDELERİNİN ESERİNİ SESLENDİRDİLER

Dedeleri Tivnikli Kami´nin yazdığı, TRT Sanatçısı Aysun Gültekin´in seslendirdiği eserle bu haftaki etkinliği noktaladılar.

?Amman amman amman

Yandı cânım tende ey rûh-i revânım bir su ver

Haber: Muhammet Coşkun