Oyun bağımlığının olumsuz etkileri

Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe, ebeveyn tutumlarına değinerek oyun bağımlığı hakkında bilgiler verdi.

Tarih: 19.01.2024 14:33
Oyun bağımlığının olumsuz etkileri

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Video internet oyunları üzerine aşırı kafa yorarak vakti boşa harcama olarak bilenen oyun bağımlılığının çocuklar üzerinde olumsuz etkilerinden bahseden Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe, ebeveyn tutumlarına değinerek oyun bağımlığı hakkında bilgiler verdi. 

Oyun bağımlılığının çocuk üzerindeki olumsuz etkilere neden olduğunu belirten Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe Konuşmasına, oyun bağımlılığı olan çocukların davranışlarında, konuşmalarında, iletişim kurma yöntemlerinde farklı sorunları gözlemlendiğini dile getirerek “oyun bağımlığı çocuğun uyku düzenini bozuyor” dedi ve psikolojide bir bireyi değerlendirirken ilk olarak o kişinin yeme düzenine veya uyku düzenine bakıldığını vurguladı. 

Aktepe, “oyunlar tamamıyla kişilerin uyku düzenini bozuyor çünkü bedensel olarak dinlenmeyi sağlayacak en büyük katkılardan birisi uyku olurken, uyku saatlerinde oyun oynama ya da uyku saatinin hemen öncesinde oyun oynama beyin dalgalarının alfa dalgasına geçmesine engel olarak çocuğun veya bireyin rahat bir uyku uyumasına, dinlenmesine, zihinsel/fiziksel ve bedensel rahatlamasına engel oluyor. Uyku öncesinde oynanan oyunların uykuyu zorlaştırarak, uykuda derinleşmeyi engelliyor ve uyku kalitesini azaltıyor" diye konuşurken, uyku saatlerinden hemen önce oyun oynanmasının, çocuğun akademik başarılarında düşüşlere neden olduğunu belirtti ve “çocukların oyun bağımlılığından kaynaklı olarak akademik başarılarında büyük düşüşler görebiliyoruz çünkü bizim sınırsız bir enerjimiz olmamakla birlikte, her alana ayırabilecek olan enerjinin oyuna ayrılmasının akademik başarıda düşüşe neden oluyor. Özellikle oyuna ayrılan sürenin artırılması sosyalleşmek için, aile ile zaman geçirmek için, ders çalışmak için geçirilen süreden çalınmış oluyor ve bu da akademik düşüşe neden oluyor” söylemlerinde bulundu. 

“Oyun bağımlılığı sadece çocuklarda görülmüyor”

Oyun bağımlılığının sadece çocuklarda gözlemlenmediğini vurgulayan Aktepe, bu konu hakkında da ayrı bir parantez açarak “oyun bağımlılığı sadece çocuklarda görülen bir sorun olmadığını, yetişkinlerde de çok fazla görüldüğünü aktardı.

Aktepe, “ebeveynlerde günümüzde en az çocuklar kadar oyun bağımlısı olabiliyor hatta öyle ki sosyal ortamlar dediğimiz kafelerde veya restoranlarda bekleyen insanlara bakıldığında özellikle online oyunların çok fazla tercih edildiği gözlemlenebilir. Bizler ebeveyn olarak aslında çocuklara model olmamız gerekiyorken bir yetişkin olarak oyunlarla fazla zaman geçirildiğinde ailesine ayırabileceği zamandan çalmış oluyor ve işte gösterebileceği performansını etkileyerek, birçok sorunları ortaya çıkarıyor” dedi. 

“Oyun bağımlılığı beraberinde yorgunluğu getirir”

Oyunun ortaya çıkardığı bir diğer etkenin yorgunluk olduğunu dile getiren Yavuz Aktepe, oyunların çok hızlı gelişerek, farklı farklı mekanları sunması ve yüksek seslerin eşlik etmesi nedeniyle insan zihninin aşırı derecede yorulduğunu vurgulayarak, bu oyunlarda gerçekleşen kargaşaya çocuğun zamanla adapte olduğunu, Özellikle savaş oyunları gibi oyunların çocuklarda sosyal öğrenme becerilerini olumsuz etkileyerek çabuk öfkelenmeye, hırçınlaşmaya ve öfkeyi veya şiddeti içselleştirdiğini belirtti. 

“Çocuklarda tatmin olamama başlıyor”

“Oyunlar çocukları belli bir süreden sonra maymun iştahlı yaparak oynadıkları oyunlardan tatmin olamama, çabuk sıkılma gibi duygu durumları oluşuyor ve oluşan bu duygu karmaşasında çocukların yeni bir etkinlik yeni bir faaliyet veya sosyal aktivite de yer almak istemiyor çünkü oyunda aldığı heyecanı o hazzı günlük ortamda alamamaya başlıyor bu da yine çocuğun çabuk sıkılmasına  ve çabuk ötelenmesini sebep oluyor” şeklinde konuştu.