Oyuncak deyip geçmeyin?

Çocuklarının hayallerini süsleyen, onlara eğlenceli zamanlar geçirmesini sağlayan, onları heveslendiren birbirinden güzel oyuncaklar, onların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Oyuncak deyip geçmeyin?

Şuanda piyasalarda çok çeşitli ve çocukları cezbeden oyuncaklar, eğlence dışında sağlık problemlerinde oluşmasına yol açabiliyor. Özellikle Ekranlarda gündeme gelen kişi veya cisimler örnek alınarak oluşturulan binlerce oyuncak çeşitleri her geçen gün çocuklarımızın hayatlarına giriyor. Çocukların ilgisinin daha fazla çekildiği ve daha fazla oyuncak isteği oluşturulan bu yöntemler ile ailelerde yüksek masraflara girebiliyor. Yine burada bazı oyuncaklar sadece vakit geçirmek için kullanılırken bazıları da çocuk gelişiminde önemli rol oynuyor. Burada amacı ne olursa olsun ebeveynlerin oyuncak alırken mutlaka dikkat etmesi gerekiyor.

HER KÖŞEDE YATAN TEHLİKE

Özellikle son yıllarda oyuncak piyasasının kontrolünü ele alan Çin malı ürünler sağlık açısında resmen tehlike saçıyor. Ucuz maddelerden elde edilen oyuncaklar çocukların sağlığını tehdit ediyor. Oyuncuk ürünlerde kullanılan bazı maddeler maalesef kanserojen madde içebiliyor. Bu maddelerde gelişim sürecindeki çocuklara kalıcı zararlar verebiliyor.

AMAN DİKKAT!

Oyuncak piyasasında uzun yıllardır çalışan ve oyuncak satışı gerçekleştiren Ömer Şanlık, son yıllarda Çin malı ürünlerle birlikte çocuklarda daha çok sağlık problemleri oluştuğuna dikkat çekti. Şanlık konuya ilişkin olarak, ?Özellikle Çin ürünü oyuncakların piyasaya girmesiyle çocuklarımızda bazı sağlık sorunları artmaya başladı. Bu durumun en büyük sebeplerinin başında çocuklarımın kullandıkları, sık sık etkileşime geçtikleri oyuncaklar yer alıyor. Buna engel olmak için ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Çocuğunuza alacağınızın oyuncağın üzerinde ?CE´ standart bandrolü bulunmasına özen gösterin. Bazı oyuncak ürünleri kanserojen riski taşıdıkları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.? dedi.

BİLİNDİK YERDEN AYRILMAYIN

?CE´ bandrolünün yanı sıra da oyuncak alınırken bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şanlık, ?Sadece bandrole değil daha fazla şeye dikkat edilmesi gerekiyor. Burada aldığınız oyuncağın hangi ülke tarafından yapıldığı, markasının ne olduğu, hatta fiyatının dahil ne kadar olduğu önemlidir. Kalitesiz ürünlerle yapılan ürünler her zaman ucuz olur. Fakat bazen pahalı olup kalitesiz olan ürünlerde mevcut. Burada en güzeli bilindik yerlerden oyuncak almak den doğrusu olacaktır.? diye konuştu.