OYUNCAKLARDA “CE” STANDART BANDROLÜ BULUNMAYAN SATIN ALINMASIN

Son zamanlarda Çin malı oyuncakların piyasaya girmesiyle birlikte çocuklarda bir takım sağlık sorunlarının baş göstermeye başladı.

Tarih: 28.04.2023 19:02
OYUNCAKLARDA “CE” STANDART BANDROLÜ BULUNMAYAN SATIN ALINMASIN

www.gunebakiserzurum.com /  İhsan KUMRU

Oyuncaklar giderek daha karmaşık bir yapıda karşımıza çıkarken bu durumda çocukların yaratıcılığını artırmak, ruhsal ve bedensel gelişimine katkıda bulunmak istiyorsak, oyuncak seçerken dikkat etmemiz gerekir. 

 Çocukların gelişimine ve eğitimine büyük katkı sunan oyuncaklar doğru ellerden çıkmadığı sürece ciddi tehlikelere yol açtığını ifade eden oyuncak işletmecisi Ömer Şanlık, ebeveynlerin üzerinde “CE” standart bandrolü bulunmayan oyuncakları kesinlikle satın almaması gerektiğini söyledi. 

Şanlık, “ Oyuncakların üzerinde “CE” standart bandrolü bulunmayan oyuncakları kesinlikle satın almayın. Bazı oyuncakların kanserojen riski taşıdıkları artık bilimsel olarak da biliniyor. Çocukları bu riskten uzak tutma adına Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmayı önemsiyoruz. Satın alacağımız oyuncağın çocuğumuzda herhangi bir sağlık problemi doğurmasına neden olmasını istemiyorsak, mutlaka bu standart uyarısına dikkat etmeliyiz. Güvenilir markalar dışında piyasaya sokulan oyuncakların çok büyük bir bölümü sağlık açısından risk teşkil ediyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda kararlı bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma sayesinde yurt dışından ithal edilen Çin malı ucuz oyuncakların piyasada dolaşımı da engellenmiş olacak. Bu uygulama oyuncak piyasasına nefes aldıracağı gibi, çocuklarımızın sağlığı da muhafaza altına alınmış olunacak. Sipariş vermeden önce fabrika malının AB standartlarına uygun olduğunu ispatlamak zorunda. AB tarafından getirilen sağlık paketindeki bütün testleri yaptırması şart. Bu belgeler ile mal Türkiye’ye geliyor. AB üzerinden gelen mallar gümrükte bu şekilde denetlenmiyor ama AB’de herhangi bir ülkeye girebilmesi için bu işlemlerin yapılması gerekir. Vatandaşlar özellikle oyuncak alırken kullanma kılavuzu, firmanın adresi ve telefonu, hangi yaş gurubuna ait olduğuna, ürünün markasının olup olmadığına dikkat etmeli, “