Özakalın: Stratejik planımız yol haritamız olacak

ETSO’nun 2023-2026 Stratejik Plan Çalışmasından söz eden Başkan Özakalın, yeni dönemde ETSO’nun yol haritası olacak çalışma kapsamında yapılması planlanan bazı faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Tarih: 01.05.2023 09:29
Özakalın: Stratejik planımız yol haritamız olacak

Günebakış/Sinan AYDIN 

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. ETSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantı, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantıda daha sonra ETSO’nun Mart ayı Mizan ve Bütçe İzleme Raporu görüşülerek onaylandı. Ardından, Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın yönetim kurulu faaliyetleri hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi. Konuşmasında, ETSO’nun 2023-2026 Stratejik Plan Çalışmasından söz eden Başkan Özakalın, yeni dönemde ETSO’nun yol haritası olacak çalışma kapsamında yapılması planlanan bazı faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

ETSO’NUN KURULUŞ TARİHİ 1885 OLARAK BELGELENDİ

Stratejik Plan kapsamında yürütülen çalışmalardan biri olan ve Erzurum Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu’nun kaleme aldığı ‘ETSO Tarihi’ kitabının basım aşamasına geldiğini kaydeden Başkan Özakalın, bu çalışmayla Oda’nın 1919 olarak bilinen kuruluş tarihinin 1885 olduğunun belgelendiğini dile getirdi. Anadolu’nun en eski meslek kuruluşlarından birisi olduğu tescillenen ETSO için bir prestij çalışması olacak kitabın basımının yapılarak Mayıs ayı toplantısında Meclis üyelerine takdim edileceğini kaydeden Başkan Özakalın, Stratejik Plan Çalışması kapsamında yürütülen diğer bazı çalışmalarla ilgili de şu bilgileri verdi;

STRATEJİK PLAN KAPSAMINDAKİ FAALİYETLER

“Yine Odamız öncülüğünde tarih, turizm, sanat, imalat ve ticaretin kesişimi olarak Saltuklu Kadın Kooperatifini kurduk. Kadın Girişimciler Kurulumuzun İcra Komitesi Üyesi olan Kooperatif Başkanımız Hülya Saltuklu ve kooperatif yönetimi odamızı ziyaretinde Odamızın zemin katına bir dokuma atölyesi kurulması için bizden destek istediler. İnşallah zemin katta yapacağımız tadilatta bu konuyu da değerlendireceğiz. Bunun yanı sıra Cumhuriyetimizin 100. Yılı münasebetiyle; ‘Cumhuriyeti kuran şehirler’ olarak, Erzurum ve Sivas’ın Selçuklu döneminden süregelen kardeşliğinden hareketle tarihi misyonumuzu ticari misyonumuzla birleştirip ilişkilerimizi pekiştirmeyi hedefliyoruz. Her iki şehirde kongre tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinlikler için Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile 100. yıl etkinlik protokolü hazırlıklarına başladık. Ayrıca, bölge ticaretimiz için önemli olan geçmişten günümüze ticari ortak şehir Trabzon ve Rize ile yeni transit yollar, yeni ticaret kanalları ve işbirliği fırsatları için çalışma grubunu oluşturulmayı, ETSO meslek komiteleri sektörel grup toplantıları yapmayı, üye ziyaretleri ve üye memnuniyet anketlerinin yapmayı planlıyoruz. Bunlara ilaveten yine Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından 2025 Turizm Başkenti seçilen Erzurum’un bu önemli fırsatı doğru değerlendirebilmesi adına gözlem yapmak üzere 2024 turizm başkenti seçilen Özbekistan’ın Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Şehr-i-Sebz şehrine ve Özbekistan’ın diğer ticaret ve turistik merkez şehirlerine bir gezi düzenlenmeyi planlıyoruz.” Konuşmasında, TOBB’un başlattığı kalıcı konut kampanyasına azami desteği vermek adına çaba gösterdiklerinin altını çizen Başkan Özakalın, bunun için yine üyelerin ve hayırsever vatandaşların desteğini beklediklerini vurguladı.

“YATIRIMCILARIMIZIN SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ”

Meclis üyelerini 2. OSB’de yürütülen çalışmalar hakkında da bilgilendiren Özakalın şöyle konuştu; “2. OSB 1. Etap’ta yaşanan zemin problemi sebebiyle mağdur olan yatırımcılarımızın sorunlarını çözmek için başlattığımız çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz. Bu amaçla, Nisan ayı içerisinde Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin de iştirakiyle odamızın ev sahipliğinde iki toplantı daha düzenledik. Bu yatırımcılarımızın 3. Etaba taşınması konusundaki çalışmalarda son aşamaya gelindi. Biz taşınma işlemleriyle ilgili gerekli teknik altyapıyı ve görüşmeleri yaptık, sözleşmeleri hazırladık. Buna paralel olarak, 6306 Sayılı Kanun kapsamında Büyükşehir Belediyesine tahsisi yapılan 75 milyon liralık ödeneğin planlanması ve yatırımcılara aktarılması için oluşturulan komisyon da çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyemiz yatırımcılarımızla sözleşme imzalamaya da başladı. İnşallah, tahsis edilen bu 75 milyonluk kaynakla inşaat çalışmaları başlayacak ve akabinde taşınma işlemleri yapılacak.”

“6. BÖLGE TEŞVİKLERİ, KAMU VE ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI HAYATİ ÖNEME HAİZ”

2.OSB 3. Etap alanın genişletilmesi ve Erzurum’un 6. Teşvik Bölgesi’ne alınması için de çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini ifade eden Başkan Özakalın, “Taleplerimizi en üst makamlara iletmek ve netice almak adına bıkmadan, usanmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Sivas’ın 90 milyar lira civarında kamu yatırımı aldığını açıkladı. Erzurum’daki kamu yatırımı miktarının 50 milyar lira civarında olduğunu göz önüne aldığımızda bu taleplerimizin karşılık bulması; gerek şehrimizdeki kamu yatırımlarının, gerekse özel sektör yatırımlarının artması şehrimizin kalkınması, sanayileşmesi, üretim ve istihdamının artması anlamında hayati önem taşımaktadır” dedi. Oda hizmet binasında yapılan geniş kapsamlı tadilat çalışmalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan ve binanın kendi enerji ihtiyacını karşılayacak güneş enerji sistemi üzerinde fizibilite çalışmaları yaptıklarını belirten Başkan Özakalın Meclis toplantısında ayrıca, katılım sağlanan toplantılar, Oda’ya yapılan ziyaretler ve diğer faaliyetler hakkında da Meclis’e bilgi sundu.

ODA AİDAT BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI

Başkan Özakalın toplantıda ayrıca, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7.440 Sayılı Kanun” kapsamında Oda aidat borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getirildiğini hatırlatarak şunları söyledi; “12 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren kanunun getirdiği yapılandırma düzenlemesi 1 Nisan 2023 itibariyle TOBB üye modülüne entegre edildi. Kanuna göre; 31 Aralık 2022 tarihinden önceki aidat borçlarının faizleri silinip, 9 taksitle ödeme imkanı sunuluyor. Üyelerimiz, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar Odamıza müracaat ederek geçmiş aidat borçlarını yapılandırabilecek ve ilk taksiti 30 Haziran 2023’te ödeyebilecekler”