Özel çocuklara yeni ışıklar doğuyor

Palandöken Kaymakamlığı´nın hazırladığı ve SODES tarafından desteklenen ?Engelim Siz Olmayın´ projesinin tamamlanmasının ardından, yeni bir proje hazırlanarak SODES´e sunuldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Özel çocuklara yeni ışıklar doğuyor

Günebakış/Muhammed COŞKUN

SODES desteğiyle yürürlükte olan ?Engelim Siz Olmayın´ projesinde sona gelindi. Palandöken Kaymakamlığı aldığı kararla, projenin devam edeceğini, Berko İlaç Firması´nın da projeye ekonomik destek çıkacağını bildirdi.

BİR PROJE DAHA

Tamamlanan ?Engelim Siz Olmayın´ projesinin başarılı sonuçlar elde etmesinden sonra Palandöken Kaymakamlığı tarafından yeni bir proje hazırlandı ve SODES´e sunuldu. Yeni projede, Down ve Otizmli çocuklara yönelik olan ?Engelim Siz Olmayın´ projesine ek olarak engeli olmayan öğrenciler de yer alacak. Bu sayede Down ve Otizmli çocukların sosyalleşmesi sağlanacak.

Yeni proje hakkında bilgiler veren Kaymakam Mehmet Yavuz, ?yeni projemiz, 7-25 yaş grubu otistik ve down sendromlu birey ve ailelerinin toplumun bir parçası olduğu ve her gün toplum içinde oldukları gerçeğinden yola çıkmıştır. Engelli bireye sahip olan aileler, çocuklarını toplumdan soyutlama, gizleme ya da çocuğuyla birlikte sosyal hayatın içine dâhil olamama durumlarını yaşamaktadır. Bu kapsamda toplumun önyargı ve kabullenme sendromlarının ortadan kaldırılması, toplumsal hayata entegrasyonlarının sağlanması amacıyla normal gelişim gösteren akranları ve aileleriyle birlikte eğitim almalarını, kaynaşmalarını, birbirlerini tanımlarını ve böylelikle sosyalleşmelerini hedeflemekteyiz. 50 öğrenci birinci ve 2´inci kademe,  60 öğrenci 3´üncü kademe okul ortamında çoklu duyusal öğrenme ortamı sunuldu. Burada dikkat toplama, davranış kontrolü, kaygıyı düşürme, gevşeme, görsel, işitsel ve dikkat gelişimi alanlarında hızlı öğrenmelerine katkı sağlayacak Çocuk evi merkezi,  Duyusal Bütünleme Odası, multi sensory alanı (karanlık oda), fıtnes salonu, müzik atölyesi hazırlamayı düşünüyoruz. Projede engelli öğrenciler, engeli olmayan öğrencilerle hazırlanan fiziksel ortamlarda birlikte spor yapacak, müzik ve dans eğitimi alacaklardır. Bu sayede engeli olmayan öğrenciler de empati kurma, farklı olan akrana karşı hoşgörü ile davranma yetisi kazandırılacaktır. Engelli bireylerin ailelerine yönelik olarak aile rehberliği eğitimi verilecek, el sanatları eğitimi alacak ve yapılacak sosyal etkinliklere katılımları sağlanacaktır. Yeni projelerimiz devam edecektir.? diye konuştu.

Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Proje Koordinatörü Tuna Cındıl Şensoy, ?Kişiliğimizi oluşturan elementlerin çoğunu tecrübelerle kazandığımızı düşünecek olursak bu deneyim ile kişinin kendine katabileceği şeylerin bir limiti yok. Otizm ve Down sendromlu çocuk ve gençlerin hayatlarının içinde olmanın yaşatacağı mutluluk kelimelerle ifade edilemez. Hayatlarında karşılarına çıkacak her yeni şey çocuklarımızı mutlu etmeye yetiyor. Bizimde Palandöken Kaymakamlığı Proje Ofisi olarak çocuklarımızın bir parçası olmaya devam ediyoruz.? dedi.