PALANDÖKEN DAĞI’NA 100. YIL YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyet’in 100. yıl kutlamaları münasebetiyle Palandöken Dağı’nın zirvesine yürüyüş düzenlenecek.

Tarih: 19.10.2023 13:33
PALANDÖKEN DAĞI’NA 100. YIL YÜRÜYÜŞÜ

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

Yürüyüş programı için Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında bir araya gelindi. Toplantıya Anda Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği de katıldı. 

Erzurum Anda İl Temsilcisi Muhittin Aydın yaptığı açıklamada, “Erzurum Anda İl Temsilciliği olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 100. Yıl etkinliği Palandöken dağı zirvesine yürüyüş plan program toplantısına katıldık” dedi.

ANDA DERNEĞİ 2014 YILINDA KURULDU

Anda Derneği 2014 yılında bir grup gönüllünün Türkmendağı ve civar bölgelerindeki mazlum ve mağdur kardeşlerimize insani yardım malzemeleri götürmesi ile başlamış bir gönüllü hareketidir. Daha sonrasında yapılan duyurular sonucunda sosyal medyanın da büyük etkisi ile binlerce kişiye ulaşan bir gönüllüler ağı kurmuş olup 2016 yılında Anda Kardeşe Vefa Derneği adıyla resmiyet kazanarak faaliyetlerine başlamıştır.

Tamamen gönüllülük esasına dayanarak çalışan ve yardımı değil “Vefa” yı şiar edinmiş bir dernektir. Anda eski Türkçede (Göktürkçe) kan kardeş anlamını taşımaktadır. Derneğimizin Merkezi Ankara’da olup Türkiye’de toplam 40 resmi temsilciliğimiz bulunmaktadır.

ANDA, kuruluşundan bu yana Suriye, Irak, Afganistan, Moğolistan, Afrika, Makedonya, Ukrayna’nın beraberinde ülke içerisinde de insani yardım organizasyonları gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra ilk olarak Hatay Yayladağı’nda başlatmış olduğumuz yetim ve kültür merkezlerini yaygınlaştırmış olup Suriye’de Elbab Kabbasin ve Afrin Meryemin  bölgelerinde iki yetim ve kültür merkezi Afganistan Şibirgan’da bir yetimhane ve Serapul’da Türk Afgan Kardeşlik Eğitim merkezi (TAKEM) ile savaş mağduru çocukların, savaş sonrası sosyal hayata adapte olabilmeleri için rehabilite hizmetleri, Türkçe dersleri ve futbol, tekvando gibi spor dallarında eğitimler verilmekte ve gelecek yıllarda kendi çocuklarımıza kardeş, ülkemize vefalı ve sevdalı birer nesil yetiştirmek hedeflenmektedir. Yine Suriye bölgesinde gençlere ve kadınlara yönelik mesleki ve kültürel faaliyetlerde sürdürülmektedir.

ANDA Derneği olarak sadece Suriye’de değil mazlumun olduğu her yere Türk’ün Vefalı elini uzatma gayesindeyiz. Bunun için özellikle Ramazan ayları (gıda paketleri, fitre, zekat dağıtımı, bayramlıklar vb.) ve Kurban Bayramları (binleri geçen kurban bağışları, bayramlıklar v.s) başta olmak üzere her dönem Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Bosna Hersek, Kosova ve Uganda gibi ülkelerde de gerek ayni gerek nakdi ve gerekse eğitim faaliyetleri ile desteklerimizi gerçekleştirmekteyiz. Bunların yanısıra Ankara’da  ve Suriye’de birer aşevimiz bulunmakta olup haftanın her günü yaklaşık 1500 kişiye hizmet vermekteyiz.

Ayrıca dernek bünyesinde görev yapan toplam 17 merkezde, eğitimli gönüllüleri 900’ü aşan Türkiye’nin AFAD ile akredite edilmiş bir Arama Kurtarma Ekibi de 2017 yılından bu yana ülkemizde meydana gelen tüm doğal afetlerde seferber olmuş,ülkemiz ve vatandaşların yaralarını sarmak adına gayret göstermiştir. Yine AFAD‘dan eğitimlerini tamamlamış 400’den fazla Afet Bilinci Eğitmeni ile Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde binlerce insana afete hazırlık eğitimleri ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. İl temsilciliklerimizde aynı şekilde büyük bir özveri ile hem Genel Merkezimiz aracılığı ile bütün mazlum coğrafyalarına hem de kendi illerinde ki mazlumlara el uzatmaktadırlar. ANDA Derneği bünyesinde yer alan Genç ANDA ekibi de insanî yardım ve arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler alanlarında sorumluluk üstlenmiş olup imza günleri, konferanslar, söyleşiler, doğa yürüyüşü ve müze gezisi etkinlikleri gibi faaliyetler yürütmektedirler. ANDA Derneği olarak gençlerin gelişimine, sosyalleşmesine katkı sağlamak amacı ile Ankara’da bulunan Terakki Kitap Kahve Evi tamamen ücretsiz olarak öğrencilere hizmet vermektedir.