Palandöken İlçe Tarım’dan Sera Projesi

Palandöken Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, çiftçinin ve tarıma ilgi duyan vatandaşların doğru şekilde tarımı öğrenmesinde yardımcı oluyor.

Tarih: 16.09.2023 19:02
Palandöken İlçe Tarım’dan Sera Projesi

   ww.erzurumgunebakis.com/Muhammet YILMAZ   

Palandöken Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, 2015 yılında DAP İdaresi Başkanlığı’na sunulan proje sonucunda, Palandöken’de bir tanesi kurumun bahçesine olmak üzere toplamda 6 modern sera kuruldu. Bu seralar, Palandöken ilçesinin doğusundaki ve batısındaki köylere kurularak herkesin bu seraları görmesi hedeflendi. Bu seralara verilen tohumlar ise proje kapsamında tohumdan kendi yetiştirdikleri fideler veriliyor.

Yetkililer, “Palandöken İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, 2015 yılında DAP İdaresi Başkanlığı'na bir proje sunmuştuk. Proje kapsamında Palandöken İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesine bir cam sera ve 5 mahallemizde örnek seralar kurduk. Buradaki amacımız şu: Vatandaşlar Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne geldiklerinde burada mühendislerle tanışsınlar. Bazı bitkilerin ve sebzelerin nasıl yetiştirildiğini öğrensinler diye modern bir sera kurduk. Bunu aynı zamanda örnek olması açısından ilçemizin doğusundaki ve batısındaki köylere kurduk, böylece herkes seracılığın nasıl yapıldığını görebilsin. Örnek olması amacıyla bir tane de kendi bahçemize sera kurduk. Bu seralara proje kapsamında tohumdan itibaren kendimiz yetiştirdiğimiz fideleri veriyoruz ve çiftçilere destek olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Palandöken İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün içinde bulunan bu sera sayesinde çiftçilere kurslar düzenliyoruz ve ilgilenen vatandaşlara eğitimler veriyoruz. İlkokul, kreş hatta üniversite öğrencileri de kendi seviyelerine göre kurumumuzu ziyaret ediyorlar. Zaman zaman programlar düzenliyoruz ve burada bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca, seralarımızda personelimiz mesleki yeteneklerini geliştirmeye çalışıyor. Dönem dönem stajyer öğrencilerimiz de oluyor ve serada onlara da öğretiyor, yetiştiriyor ve bilgi veriyoruz. Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne gelen her vatandaşın Tarım Müdürlüğü olduğunu hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz, böylece bitkilerin, domatesin, salatanın ve diğer birçok sebzenin nasıl yetiştirildiğini görsünler ve kendileri de uygulamaya koyulmalarını hedefledik. Seramız 100 metrekare olduğu için örnek olarak kullanıyoruz ve her sene 2-3 ürünü öne çıkarıyoruz. Bu sene seramızda domates ve salata yetiştiriyoruz. Bahçemizde ise çileklerimiz bulunuyor. Geçen sene biber ve patlıcan yetiştirdik. Her sene ürünleri değiştiriyoruz ki vatandaşlar farklı bitkileri görsünler. Uygulama ve gösterme amaçlı olarak bu sene de domates ve salatalık yetiştiriyoruz.”