PALANDÖKEN KAYMAKAMLIĞI KIRSAL KESİMDE FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR

Palandöken Kaymakamlığına bağlı bulunan köylerdeki evleri baştan aşağı yeniliyor.

Tarih: 04.07.2023 19:22 Güncelleme: 04.07.2023 22:59
PALANDÖKEN KAYMAKAMLIĞI KIRSAL KESİMDE FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Palandöken Kaymakamlığı’nın köylerde yürüttüğü faaliyetlerin çoğunu Büyükşehir Belediyesi ve Valilik ile ortak şekilde yürüttüğünü ifade eden Palandöken Kaymakamı Uğur Tutkan, özellikle Maksut Efendi Mahallesi’ne değindi. 

Köylerde ki onarıma ihtiyacın olduğu her yeri ellerinden geldiği kadar onarmaya çalıştıklarını ifade eden Kaymakam Tutkan, yaz aylarının en büyük sorunlarından birisi olan mera kavgalarından bahsetti. 

Tutkan,” Köylerde Kaymakamlık olarak yaptığımız en büyük faaliyet: evi, bakıma; tadilata, onarıma muhtaç vatandaşlara yardım etmek, evlerini baştan aşağı yenilemektir. İkincisi mütemadiyen hayvan desteklerimiz, teşviklerimiz. Bunların dışında ise mahalli belediye hizmetleri yol, su vb. birçoğu tamamlanmış durumda ancak bunların yanı sıra üçüncü aşamada biz şunları yapmaya çalışıyoruz; imamların hem konutları hem de taziye evlerine ilave olarak her köyde düğün salonları yapmaya çalışılıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve ESKİ su, altyapı ve kanalizasyon işlemlerini yürütüyor. Özellikle Maksut Efendi’de PALEN Doğalgaz, doğalgaz ve altyapı çalışmalarını yürütüyor. Bu konuyu sıkı sıkıya takip ediyoruz. Hemen her gün mesaj atar durumdan bizi haberdar ederler. Bir de mera problemlerimiz var. Çok büyük bir problem olarak görüyoruz. Mera konusundan gerçekten çok büyük tartışmalar meydana geliyor. Yaz gelince bizim en büyük sorunlarımız arasında bu da var, hayvan otlatma alanları yüzünden söylediğim gibi kavgalar meydana geliyor. Bazen de bazı köylerde pozitif ayrımcılık söz konusu oluyor. Örneğin Maksut Efendi kendini biraz dışlanmış istiyor, halbuki durum tam tersidir. Aile Destek Merkezimizi oraya kurduk. Bununla beraber her bölge de eğitim, teşvik, üretim faaliyetlerini artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunduk. Bunların yanı sıra kadını nasıl toplumsal hayata kazandırırız adı altında faaliyetler yapan merkezlerimiz var bu merkezlerimizi artırmaya çalışıyoruz. Bunların dışında bir de özel sorunları olan köylerimiz var. Köy sakinleri deprem dolayısıyla toplu olarak yerleşim istiyor. Yani o köyü başka bir yere taşımamızı istiyorlar. Bu konular için hem Belediye Başkanlığımız hem bizim iletişimlerimiz devam ediyor. Köylerde şehitliklerimiz var. Bunların arasında onarıma ihtiyacı olanlar, bu konu da çalışmalarımız devam ediyor. Köylerde camilerimizin sorunları oluyor, bu sorunlar da bir taraftan Müftülüklerimizi bir taraftan da bizi dolaylı yollardan ilgilendiriyor. Yaz boyunca köylerimizde Kuran kursları bunun yanı sıra da 3 aylık eğitim destekleme kursları açtık. Okulların ufak tefek restorasyonları oluyor onlarla ilgileniyoruz. Konaklı’da yeni bir kayak merkezi üstünde çalışmalar oluyor. Büyükşehir Belediyesi ve Valilik tarafından, Konaklı’yı ikinci bir Palandöken gibi yapmaya çalışıyoruz. Köylere gittiğimizde hususi olarak özel sorunları takip ediyoruz. Bunların yanında dere ıslahları, kara yolu ise karayolu, büyükşehir ise büyükşehir, ilçe belediyesi ise ilçe belediyeleri bu konuları hakkında çalışmalar sürdürüyor. Niyetimiz her yerin asfaltlı olması. Bu şekilde köylerimizin tamamında hangi köyümüzün ne derdi varsa ilgili kurum o konuyla bir şekilde ilgilenmeye çalışıyor. Ramazan ayı boyunca gıda kolisi dağıtımları, Kurban Bayramı’nda yine koli dağıtımlarını ihmal etmedik. Fırsat buldukça her konuya yetişmeye çalışıyoruz.”