Palandöken Tabyası doğaya ve definecilere direniyor!

Sultan Abdülhamit Han'ın Erzurum'da ki eserlerinden biri olan küçük Palandöken tabyası, hem doğaya hem de definecilere direnerek ayakta kalmaya çalışıyor.

Tarih: 10.08.2022 15:13
Palandöken Tabyası doğaya ve definecilere direniyor!

Sinan AYDIN

Palandöken Dağı'nın zirvesine 3200 rakıma Sultan Abdülhamid döneminde yapılan 135 yıllık tarihi Küçük Palandöken Tabyası, hdoğa şartları ve depremler karşısında güçlükle ayakta durmaya çalışıyor. Tabya, aynı zamanda zaman zaman definecilerin de talanına uğradığı için ayakta kalmakta güçlük çekiyor. Gmiş yıllarda üç ayrı noktadan çöken küçük Palandöken tabyası, Palandöken Dağının güneyindeki vadiyi ve buradan başlayarak Erzurum’a ulaşan Palandöken Geçidini kontrol altında tutmak için II. Abdülhamit döneminde yaptırılmıştı.

DEFİNECİLER ÇOK SIK UĞRUYOR

Küçük Palandöken Tabyası, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamid döneminde savaşlarda kullanılması ve Palandöken geçidini tutması için 135 yıl önce yaptırılmış ancak bakımı neredeyse hiç yapılmamış bir tabya olarak göze çarpıyor. Bakımı neredeyse hiç yapılmayan tabyanın, geçen yıllarda üç ayrı noktasında 3 metre derinliğinde çukurlar oluşmuşu. Çukurların yanı sıra tabyanın duvarlarının büyük bir kısmı da zarar görmüş durumda. 3200 metre yükseklikteki tarihi tabya, definecilerin de uğrak yeri haline gelmiş olması nedeniyle bir hayli harap edilmiş durumda.

KÜÇÜK PALANDÖKEN TABYASININ TARİHÇE

Palandöken Dağının güneyindeki vadiyi ve buradan başlayarak Erzurum’a ulaşan Palandöken Geçidini kontrol altında tutmak için II. Abdülhamit döneminde 1884-1896 yılları arasında, Şahap Paşa tarafından çizilen projeye göre 2850 m. yükseklikte yapılmış. Küçük Palandöken Tabyası, karargâh, koğuş ve topçu odaları ile girişte solda mahiyeti bilinemeyen ve içerisine harap olduğu için girilemeyen yapıdan oluşmaktadır. Tabyanın tüm örtü sistemi beşik tonozdur. 27 odadan oluşan koğuş bölümünde avluya açılan dört kapı bulunmaktadır. Topçu odalarına avlu girişinin iki yanında bulunan rampa ile çıkılmaktadır.