Parfüm mü? Esans mı?

Kokunun ham maddesi esans olurken, esans kullanarak elde edilen nihai üründe parfümdür ve bu anlamda insanlar esans kullananlar, parfüm kullananlar olarak ikiye bölünmüştür.

Tarih: 07.10.2023 18:28 Güncelleme: 07.10.2023 18:39
Parfüm mü? Esans mı?

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Esanslar genellikle bitkilerin çiçek, kök, yaprak ve kabuk gibi kısımlarından elde edilerek yapılan kalıcı kokularken, parfümler uçucu yağlar ve alkol kullanılarak elde edilen kokulardır. Günümüzde her ne kadar parfüm kadar adından söz ettiremese de Erzurum’da oldukça rağbet görmektedir. Öyle ki esans almak isteyen kişiler saatlerce aramak veya acaba satılıyor mu? Var mı? Diye düşünmek zorunda kalmamaktadır. Talep olduğu için esans satıcıları da yeterli sayıda şehrimizde var olmaktadır. Parfümler gibi kokusuna göre değil de gramına göre fiyat verilen esanslar gramı itibariyle 20 TL’den başlıyor ve artabiliyor.

Hediye olarak da tercih edilen esanslar özü itibariyle bitkilere dayandığı için kullanımında birçok faydası da vardır. Başlıca faydalarının kaygı, stres ve uykusuzluk gibi olumsuz durumları ortadan kaldırdığı bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Bunun yanında cilt yapısına zarar verecek zararlı kimyasal maddeleri içermediği için içerisinde bulunan bitki özleriyle cilde tazelik, nemlilik ve canlılık verir.