PASAJLAR ESKİSİ GİBİ İŞ YAPAMAZ OLDU

Erzurum’daki pasajlarda esnaf satış yapamamaktan şikâyetçi.

Tarih: 26.02.2024 09:51 Güncelleme: 26.02.2024 10:47
PASAJLAR ESKİSİ GİBİ İŞ YAPAMAZ OLDU

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Eskiden insanların alışveriş için ilk tercihi olan pasajlar, günümüzde eski popülerliğini kaybediyor. Pasaj esnafı eskisi gibi iş yapamıyor. Pasajda ki dükkânlar yavaş yavaş kapanırken, doğru düzgün iş yapamaz vaziyete geldi.

Erzurum’daki pasaj esnafı, pasajlarda kuru bir kalabalığın olduğunu ve bu kalabalığın alışverişten daha çok gezmek için geldiğini söylediler.

Esnaf,” Pasajda kuru bir kalabalık var. Bu da bizim satışlarımıza yansımıyor. İnsanlar sadece gezmek için geliyor. İnsanlar pasaja geldiklerinde boş çıkmazlardı. Şimdi pasaja gelen çok büyük bir kalabalık var. Bu kalabalık sadece bakıp geçiyor. Bu yüzden bu kalabalık satışlara yansımıyor. Ekonomik durumdan kaynaklı olan bu durgunluk, bizi olumsuz etkiliyor. İnsanlar sanki para harcamaya korkuyor. Bu durum son zamanlarda iyi belirginleşmeye başladı. Pasajların hem alışveriş yapabilme imkânı sağlaması hem de farklı mimari yapılara sahip olması, insanlar pasajları ziyaret etmeye yönlendirmiş ve pasaj kültürünün günümüzde kadar gelmesine katkı sunmuştur. Ancak günümüzde vatandaşlar için farklı noktaları tercih etmeye başlamasıyla, hem pasajların ziyaretçileri azaldı hem de pasajların içerisinde bulunan dükkanlarda bulunan esnaf, eskisi kadar iş yapamaz hale geldi. Hal böyle olunca pasajlar, insanların alışveriş için zaman zaman uğradığı ya da belli dönemlerde turistlerin ziyaret ettiği yerlerden biri oldu. Pasajların eski popülerliğini kaybetmesi de en çok pasajların içerisinde yer alan esnafı mağdur ediyor.  . Esnaf, özellikle pasaj kültürünün uzun yıllardır var olduğunu, günümüzde ise bu kültürün azalmasıyla başladı. Vatandaşlar eskiden alışveriş yapmak için gezmek için pasajları tercih ederdi. Ancak günümüzde özellikle büyükşehirlerde artan alışveriş merkezleri pasajların ziyaretçi sayısını azalttı. Hal böyle olunca bizler de ziyaretçi ağırlayamaz ve iş yapamaz olduk.”