PASTEURELLA AŞISINI YAPTIRIN

Erzurum’da hayvan barınakların eski ve havasız olmasından kaynaklı köy hayvanlarında daha çok pasteurella hastalığı meydana geliyor.

Tarih: 03.02.2024 11:57
PASTEURELLA AŞISINI YAPTIRIN

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Buzağı kayıplarının önüne geçilmesi adına besicilerin pasteurella aşısını yaptırmaları gerektiğini ifade eden Veteriner Hekim Ahmet Buğra Bayhan, besicilerde pasteurella aşı yaygın olmadığını söyledi.

Bayhan,” Erzurum’da genelde barınakların eski olmasından havasız olmasından kaynaklı buzağı dediğimiz köy hayvanlardan daha çok işte akciğer pasteurella dediğimiz enfeksiyon meydana geliyor bu da akciğerlerde hayvanın bir takım enfeksiyonlara neden oluyor buna neden olan virüsler var bakteriler var bunların önüne geçebilmek için koruyucu aşıları var viral olanı için ayrı bakteriyel olanın için ayrı bunlara yönelik açıklamaları vatandaşı yaptığı zaman Allah’ın izniyle bir problem olmaz. Ama aşı yapılmadığı zaman hayvanlarda burun da sulanması yüklenme öksürük şekilde seyreden bir takım hastalıklar meydana gelir.  Başlangıç aşamasında da tedavi edilmezse bu sefer ilerler kronikleşme başlar kronikleştikten sonra da tedavisi oldukça güçtür o yüzden en güzeli aşı yaptırmak aşıdan dolayı bir koruyucu kalkan oluşturmak aşı yapılmamı ise hayvanlarda öksürük burun akıntısı görülür görülmez hemen veteriner hekime başvurup tedavisine başlanması lazım.  Çünkü bu hastalık ilerledikten sonra bu sefer yüksek ateşten dolayı hayvanı tedavi etme şansınız daha da güçleşiyor tedbir için her zaman aşıyı öneriyoruz. Pasteurella aşıları hem bakteriyel aşıları bunlara yönelik koruyucu aşıları yapsın vatandaş bunları yapmadan da eğer bir hastalık öksürük işte burun akıntısı görürlerse acilen ilaç almak için veteriner hekime başvursunlar. Besicilerde aşı yaygın değil besiciler bir problem yok gözüyle bakıyor ve o problemi görmeden de hani ben buna niye aşı yaptırayım diyor. Aslında bunu daha önce acı bir tecrübeyle yaşamış çoğu yetiştirici biliyor ve kullanıyor ama daha önce başına gelmemiş besiciler biz ne kadar anlatsak da tam ikna olmuyor o yüzden besicilerimiz bir takım sıkıntılar yaşamadan hayvanlarına aşı vurdurmaları gerekir böylelikle buzağı kayıplarının önüne geçilmiş olunur.”