Pedallar yaza dönüyor

Bisiklet sektörü ve özellikle tamirat piyasası işlerin kötü olmasından yakınarak, yaz mevsimini sabırsızlıkla beklediklerini aktarıyorlar.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Pedallar yaza dönüyor

Hemen hemen tüm piyasalarda yaşanan durgunluk bisiklet sektörünü de etkilemiş durumda. Çocukların en büyük eğlencelerinden birisi olan bisikletler, kış mevsimi, döviz derken büyük bir sessizliğin içine bürünmüştü. Özellikle bisiklet tamiratı için alınan parçaların pahalanması ve buna bağlı olarak işçiliğin artmasıyla insanlar bozulan bisikletlerini kömürlüğe çekmek durumunda kaldı.

UMUT VAR

Uzun bir Erzurum kışını yavaş yavaş geride bıraktığımız bu günlerde hafifte olsa bir hareketlilik gelen bisiklet tamircileri, yaz mevsiminde işlerin açılacağından ümitli olduklarını aktardı. Özellikle 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından dolardaki hareketliliğe bağlı bir iş düzeninin olacağını söyleyen tamirciler, doların yükselmesi işleri bitireceğini, bir miktarda olsa düşmesinin ise piyasalarda canlılık oluşacağını söylüyorlar.

ÇOCUKLAR ETKİLENDİ

Doların en çok etkilediği söz konusu sektör en çok çocukları etkiledi. Ebeveynler bozulan bisikletlerin tamiratını kış sonuna almak durumunda kaldı. Tamirat masraflarının fazla olmaması ve karlı yollarda çocukların bisiklet süremeyeceğinden dolayı yapılan bu hamle, bahar mevsimiyle yeniden hareketlenmesi bekleniyor. Özellikle çocuklarının beklentisi bu anlamda oldukça fazla.

HERKES BEKLEMEDE

Erzurum Sanayi bölgesinde bir mahalle arasında bisiklet tamiri işi yapan 49 yaşındaki Turgay Onat, piyasanın durumu hakkında bizlere bilgi verdi. Onat, ?Bisiklet sektörü resmen tarihinin en durgun dönemini yaşıyor. Sadece tamiratcılar değil bisiklet satışları da durmuş durumda. Tabii burada sadece dolarından dolayı diyemiyoruz, kış mevsimi de bu yönde etkili oldu. Fakat kış mevsiminin aralarında yaşanan güneşli havalarda karların erimesiyle çocuklar yine dışarlara çıkar bisikletlerinin sürerlerdi. Fakat piyasalardaki bu pahalılıktan dolayı bu işte bahara kalmış durumda. İnsanlar şu anda değişkenlik bekliyor, havanın düzelmesini bekliyor. Hafif de olsa işlerde açılma oldu. Fakat asıl açılmayı bahar mevsiminde bekliyoruz.? dedi.

ÇÖZÜM ŞART!

Bisiklet sektöründeki pahalılığın sebeplerini anlatan esnaf Onat, ?Şu anda maalesef bisikletlerin tamiratında kullandığımız malzemelerin hemen hemen de hepsi ithal ürünler. Doğal olarak dolara doğrudan endeksli. Dolar da gerçekleşecek en küçük artış bile bu ürünleri etkiliyor. Sıkıntının temelinde şöyle bir şey var; dolar örneğin 7 liraya çıkmıştı. Bu aynı şekilde bizim malzemelere de yansıdı. Fakat dolar daha sonra 5 liraya kadar düşmesine rağmen ürünlerde düşüş yaşanmadı. Burada da problem aracılardan kaynaklanıyor. Sonuçta bu ithal ürünler Türkiye´ye geldikten sonra bir firmanın eline geçiyor ve bu firma dağıtım yapıyor. Dışarıdan alınan ürün dolar bazlı, yani Türk lirasındaki karşılığı neyse o. Fakat bizleri dağıtılırken fiyat tekrar aşağı inmiyor. Yetkililerden bu duruma önlem almalarını kesinlikle istiyoruz.? şeklinde konuştu.