PERİ BACALARI KANDIRMACASI!

UNESCO Peri bacalarını listeye hiç almamış ki çıkarsın!

Tarih: 07.09.2023 12:51 Güncelleme: 11.09.2023 16:21
PERİ BACALARI KANDIRMACASI!

www.erzurumgunebakis.com/ Rumeysa Yavanlı

Erzurum Turizm Tanıtım ve Kalkınma Derneği ile Dadaş Ocakları Derneği tarafından yapılan ortak araştırma ve UNESCO ile yapılan görüşmelerde; listeden çıkarıldığı iddia edilen Narman Peribacalarının UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne hiç alınmadığı ortaya çıktı. 

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Narman Peribacalarının, bölgeye inşa edilen betonarme yapı nedeniyle listeden çıkarıldığı haberi büyük üzüntü yaratmıştı. Erzurum Turizm Tanıtım ve Kalkınma Derneği ile Dadaş Ocakları Derneği tarafından yapılan ortak araştırma ise daha üzücü çıktı. Sebebi ise, listeden çıkarıldığı iddia edilen Narman Peri bacaları, gerçekte UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne hiç alınmamış. Teykili birileri, hem perileri hem de Dadaşları yıllarca kandırmış. Erzurum Turizm Tanıtım ve Kalkınma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kızılkaya, yaptığı açıklamada, liste iddiasını şöyle dile getirdi: 

UNESCO İLE GÖRÜŞTÜLER 

"Erzurum Turizm Tanıtım ve Kalkınma Derneği ile Dadaş Ocakları Derneği adına ortak yapmış olduğumuz bir araştırmanın neticesini kamuoyuna sunmak istiyoruz. Erzurum basınında son zamanlarda yer alan " UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Narman Peribacaları, bölgeye inşa edilen betonarme yapı nedeniyle listeden çıkarıldı.” şeklindeki haber yüzünden şehrimizde ciddi bir tartışma başlatılmıştır. Bu tartışmalara İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım Güngör’ün basına yansıyan “Narman Peribacaları bu kapsama hiç alınmadı.” yönündeki açıklaması da kafa karışıklığına yol açmıştır. Konuyla ilgili bulanıklığı gidermek amacıyla yapmış olduğumuz araştırmalar ve UNESCO ile yaptığımız görüşmeler neticesinde “Narman Peribacalarının UNESCO tarafından değerlendirmeye alınmadığı” gerçeğiyle karşılaştık. 

NARMAN PERIBACALARI BU LISTEDE YOK

Nitekim, “Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Alanları” UNESCO’nun resmi sitesinde bulunmaktadır ve Narman Peribacaları bu listede yer almamaktadır. Basına bu şekilde servis edilen bir haberin yapılma amacı nedir, merak içerisindeyiz. Kurumları ve yöneticileri karalayıcı, küçük düşürücü haberlerin yapılması basın etiğine uymamaktadır. Bu durum halkın kurumlara olan bakışını olumsuz etkilerken hem de yöneticilerin çalışma heveslerini kırabilmektedir. Bu yanlış habere tamamen “şer” gözüyle de bakmıyoruz. Zira şehrin UNESCO ile tanışmasına vesile olmuştur. Son derece tehlikeli ve yanlış olan bu durumun ivedilikle düzeltilmesi amacıyla bu açıklamayı yapmayı uygun bulduk. Araştırmalarımızda UNESCO tarafından Geçici Dünya Mirası Listesi’ne alınan bir alanın listeden çıkarılma sebeplerinin bazı kriterleri yerine getirememek olduğu bilgisine ulaştık.  Bunlar: 

Mirasın tanıtımının yapılması eksikliği,

Mirasın turizm akışına alınmasına ilişkin çalışmaların yetersizliği,

Turizmden elde edilen gelirler ile mirasın turizm ihyasına dönük alt yapı çalışmaların yetersizliği,

Mirasın çevre düzenlemesinde doğal olmayan ve Mirasın yapısı ile uyumlu olmayan yöntemlerin kullanılması,

Çalışmaların on yıllık süre içerisinde hissedilebilir düzeyde gerçekleşmemesi,

şeklinde sıralanmaktadır. Dolayısıyla Narman açısından bakacak olursak bu beş kriterin beşinin de yeterince karşılanmadığını, dolayısıyla gerçekte listeden çıkarılma olayı gerçekleşseydi tek sebebin tesisten kaynaklanmayacağını söylemek zor olmayacaktır.

İŞTE LİSTEDE OLANLAR

“Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Alanları” listesinin 32. sırasında “Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir) 2014” bilgisi dikkatimizi çekmiştir. Yakutiye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese’nin bu listede olduğunu görmekteyiz. Yukarıdaki maddeleri göz önünde bulunduracak olursak, zamanımız varken, eserlerimizin bu kriterleri karşılama konusunda eksikleri varsa giderilmesi gerekmektedir. Ayrıca şehrimizin hak ettiği değeri görmesi ve turizmden daha fazla gelir elde edebilmesi için tespit ettiğimiz eksiklerin ve hataların üzerine gidilmesi gerekmektedir. Bu anlamda “Tarihi, Doğal ve Kültürel Zenginliklerimizin Yönetim Planı'nın hazırlanmış ve hayata geçirilmeye başlanmış olması gerekmektedir. Biz de kamuoyu adına yetkililerimize Yönetim Planı’nın hazırlanıp hazırlanmadığını, hazırlanmışsa kamuoyuna sunulmasını talep ediyoruz.   Eski Vali Okay Memiş’in halen önemli bir çok kritik bir görevde ülkemize hizmet ettiğini ve şehrimizin deprem kuşağında yer aldığı gerçeğini göz önünde bulundurursak bu haberin şehrimize nasıl bir zarar vereceğini yanlış haberi yaparken veya yayarken düşündük mü? Asıl “Kaş yaparken göz çıkarmak” bu olsa gerek, kanaatindeyiz.''