Pide kuyruğu ile değişen hayatlar!

?Çocuk evleri´ projesi kapsamında yurttan alındılar kiralanan evlere yerleştirildiler. Ev işi, yemek, temizlik ve alış veriş yapıp, Ramazan´da pide kuyruğuna dahi girip, komşuya bayramlaşmaya giden 63 çocuğun davranış bilinci gelişti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Pide kuyruğu ile değişen hayatlar!

 

 

 

 

Mutfak araç ve gereçlerinin isimlerini, eve yapılan alışverişlere katılarak para ve malzeme kullanımını öğrenen çocukların, bu sayede öz güvenleri gelişirken, ev içi diyalogları ve arkadaş iletişimlerinin daha verimli olmaya başladığı tespit edildi.

Sinan AYDIN

 

Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü´nün ?çocuk evleri´ uygulaması kapsamında Erzurum´da kiralanan evlere yerleştirilen çocuklar, şimdilerde tam bir aile hayatı içerisinde olmanın mutluluğunu yaşıyor. 2011 yılında hayata geçen ?Çocuk evleri´ projesi kapsamında, Erzurum´da yurtlardan alınan çocuklar, çeşitli mahallerdeki evlere yerleştirildi. Şu an 11 çocuk evinde kalan toplam 63 çocuk, ev işi, yemek, temizlik, alış veriş yapmak gibi işlerle uğraşarak gündelik yaşamın bir parçası oldukları için davranış bilinçleri gelişti. Mutfak araç ve gereçlerinin isimlerini, eve yapılan alışverişlere katılarak para ve malzeme kullanımını öğrenen çocukların, bu sayede öz güvenleri gelişirken, ev içi diyalogları ve arkadaş iletişimlerinin daha verimli olmaya başladığı tespit edildi.

 

YÜZ GÜLDÜREN RAPORLAR

 

Evin büyüklüğüne göre 6 ve 8´erli guruplar halinde yerleştirilen çocukların davranışlarında önemli değişiklikler yaşandığı gözlendi. 3 ve 6 ayda bir Genel Müdürlüğe rapor gönderen Erzurum Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, raporlarda çocuklardaki gözle görülen değişiklikleri de bildirdi. Normal bir aile yaşantısına göre düzenlenen ve eğitim seviyesi en az ön lisans olan bakıcı annelerin sorumluluğuna verilen evlerde kalan çocuklar, aile hayatı yaşamaya başladı. Yetiştirme yurtlarındayken sunulan tüm hizmetlerin verildiği çocuk evlerine alınan çocuklar, ev işi, yemek, temizlik ve alış veriş gibi işlerden sorumlu tutuldu.

 

BAKICI ANNELER AYNI EVDE KALIYOR

Evlerde çalışan ve geceleri de bu evlerde kalan bakıcı anneleri ebeveynleri gibi benimseyen kimsesiz çocuklar, aynı evde kaldıkları diğer çocuklardan bahsederken  "kardeşim" diye hitap etmeye başladı, komşularıyla ise sağlıklı iletişim kurma becerisi kazandı. Yuvada kaldıkları döneme göre, koşma, yüksek sesle konuşma gibi hareketli davranışları terk eden çocuklar, artık daha sakin bir hayat yaşıyor ve bir ailenin bireyi gibi hareket ediyor. Yurtta iken çocuklarda görülen ?kendilerini acındırma ve çevrelerinde bulunan kişilerden bir şeyler talep etme´ alışkanlıkları da azalan çocuklar, yemek masasının hazırlanmasına ve toplanmasına yardımcı olma gibi davranışlar sergiliyor.
Mutfak araç ve gereçlerinin isimlerini, eve yapılan alışverişlere katılarak para ve malzeme kullanımını öğrenen çocukların, bu sayede öz güvenleri gelişirken, ev içi diyalogları ve arkadaş iletişimlerinin daha verimli olmaya başlandığı tespit edildi.

OLUMSUZ DAVRANIŞLARA DAHA AZ YÖNELDİKLERİ GÖZLENDİ


İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tespitlerinden biri de, çocuklardaki olumsuz davranışların azalması. Çocuk evlerinde kalan kimsesizlerin ev sisteminde birebir ilişkileri yoğun yaşamaları ve birbirlerine karşı kontrollerinin fazla olması nedeniyle de, olumsuz davranışlara daha az yöneldikleri gözlemlendi. Kuruluş ortamına göre çocuklara model olmanın daha etkin olduğu ve çocuğun psiko-sosyal sorunların tespiti ve değerlendirilmesinin daha hızlı yapıldığı çocuk evlerinde, bunun sonucu olarak yuva ve yurtlarda sıklıkla yaşanan izinsiz ayrılma davranışları şimdiye kadar hiç yaşanmadı.
Çocukların, daha önce kaldıkları kuruluşları çeşitli nedenlerle ziyaretlerinde yurtlara geri dönme korkusu yaşadığı da belirtiliyor.

 

??TAM BİR AİLE HAYATI YAŞIYORLAR?

RAMAZAN PİDESİ KUYRUĞUNA DA GİRİYORLAR, KOMŞULARA BAYRAM GÖRMESİNE DE GİDİYORLAR´´

 

Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a özel açıklamalarda bulunan Erzurum Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş, Yetiştirme Yurtlarına bağlı olan çocuk evlerindeki hizmetin amacına ulaştığını, ildeki toplam 63 çocuk için oluşturulan çocuk evi sayısını, artırılarak 11´e çıkarıldığını söyledi. Çocukların Ramazan ayında pide kuyruğuna girip bayramlarda komşulara bayramlaşma ziyareti dahi gerçekleştirdiğini ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cemil İlbaş, şunları söyledi: ?Çocuk evleri uygulaması ile çocuklar üzerinde gözle görülür bir değişim belirliyoruz. Bakıcı anneler çocuklarla birlikte aynı evde kalıyor. Toplumla iç içe yaşıyorlar. Bayramlarda komşu ziyaretlerinde bulunuyorlar. Sokakta komşu çocuklarıyla oynuyorlar. Mahallenin camisine gidiyorlar. Ramazanda pide kuyruğa giriyorlar. Erzurum halkına bu noktada çok teşekkür ediyoruz, çocuklarımıza komşuluklarında çok yakın davranıyorlar. Çocuklarımızın sosyalleşmelerine katkı sağlıyorlar.´´