PİR ALİ BABA TÜRBESİ KADERİNE TERKEDİLDİ

Erzurum’da 1001 hatim geleneğini ilk başlatan İslam âlimlerinden biri olan Pir Ali Baba Türbesi kaderine terkedildi.

Tarih: 03.07.2023 19:45 Güncelleme: 03.07.2023 21:13
PİR ALİ BABA TÜRBESİ KADERİNE TERKEDİLDİ

www.gunebakiserzurum.com / Rabia Aslan Karakaş 

Pir Ali Baba, 15’nci yüzyılda Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde Erzurum’da doğup ve ölen İslam Âlimlerinden Pir Ali Baba ve 1001 Hatim Geleneği Erzurum’da asırlardır devam ederken 1001 hatim geleneği bin 500’lü yıllarda kentte yaşayan Pir Ali Baba tarafından başlatılmıştır.

Erzurum’da yaşayan İslam âlimlerinin türbelerinin bakımsız ve kaderine terkedilmesine vatandaşlardan tepki gecikmedi. 

Zamanında Erzurum’a hem dini yönden hem de eğitim yönünden çok fazla emeği geçmiş olan Pir Ali Baba Türbesinin etrafının bakımsız olduğunu ifade eden vatandaşlar, türbe yolunun taşlı ve harabe içinde olduğunu, her yıl vali ve protokollün ziyaret etmesine rağmen Pir Ali Babası Türbesinde restore   yapılmadığını, yetkilileri göreve davet ettiklerini tüm harabe olan türbelerin bakım ve onarımlarıyla ilgilenilmesi gerektiğini   söylediler. 

Vatandaşlar,” Pir Ali Baba Türbesi bizler için çok kıymetli İslam Âlimlerinden birisidir. İlk olarak bin 500 yıl öncesinde 1001 hatim geleneğini ilk başlatan âlimlerimizden birisidir. Onun emeği çok fazladır. Abdurrahman gazi Türbesini ortaya çıkarmıştır. Pir Ali Türbesinin etrafı çok bakımsız halde. Türbeyi ziyaret etmek için gittiğimiz yollar çok taşlı ve harabe halde olduğundan araçlarımız yıpranıyor. Bazen de yolda tekerlerimiz patlıyor.  Her yıl Pir Ali Baba türbesini Vali ve protokoller ziyaret ettikleri halde hala daha bakımsız ve kötü durumda olduğunu görüyorlar ama hiçbir şekilde el atmıyorlar. Pir Alinin çok fazla efsanesi bulunuyor. Böyle bir önemli zatın ve diğer önemli zatların türbelerinin bakımsız ve harabe halde olması bizleri üzüyor.  Yetkililerin görevlerini yapmalarını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi, Valilik olmak üzere tüm yetkililere buradan sesleniyoruz. Maneviyatımıza sahip çıkarak türbelere bakım yapın. Pir Ali Türbesine giden yola asfalt atılması yapılması gerekiyor. Araçlarımız oraya gitmek de zorluk çekiyor. Bir de türbenin yanına küçük bir dolap konulmuş. İçinde kuran, etek ve seccade konulmuş. Ama türbenin yanında mescit bulunmadığından koyulan eşyalar önemsiz kalıyor. Eğer böyle bir duyarlılık yapılacaksa türbenin yanına mescit tarzı yerlerde yapılmalıdır. Yetkililer olarak güç sizde sizlerin bizim değerlerimize önem vermenizi istiyoruz.  Yetkilileri göreve davet ediyoruz.”