Piyasada Ayakkabı Tamiri Yükselişte, Satışlar Düşüşte!

Erzurum'un köklü ayakkabı ustalarından Müslüm Sanar, geçmişten günümüze ayakkabı sektöründeki değişimi değerlendiriyor:

Tarih: 21.02.2024 15:56
Piyasada Ayakkabı Tamiri Yükselişte, Satışlar Düşüşte!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Ayakkabıcı Müslüm Sanar, son yıllarda sektörde yaşanan değişimleri gözlemleyerek, ayakkabı talebindeki dönüşümü değerlendiriyor. Özellikle geçmişte yeni ayakkabı alımının yaygın olduğu dönemlerde, günümüzde ise alım gücündeki azalma nedeniyle insanların daha çok ayakkabı tamirine yöneldiğini belirtiyor. Malzeme maliyetlerindeki artışın da yeni ayakkabı fiyatlarını etkilediğini dile getiren Sanar, bu durumun müşterilerin yeni ayakkabı alma kararını zorlaştırdığını vurguluyor.

Konuyla ilgili konuşmasına devam eden Sanar: “Ayakkabı tamirinde de zorlanan insanlar elbet oluyor. En başta belirttiğim gibi ayakkabı tamiri için gereken ham maddeleri bulmak getirmek bazı ayakkabıcılar içinde zor oluyor. Kaybettiği parasını kazanca dönüştürmesi için fiyatlarını biraz daha artırıyor. Vatandaşlarda dolayısıyla sıkıntıya giriyor. Ancak aynı sorunların tamirci için de geçerli olduğunu bilmek zorundalar.” 

Son olarak ayakkabı satışlarından bahseden Müslüm Sanar, toplumun belirli bir kesiminin istediği ayakkabıyı rahatlıkla aldığını, ancak orta ve alt gelirli ailelerin istediği ayakkabıyı rahatlıkla alamadığını söyledi. 

“Ayakkabı satışlarında ise belirli bir kesim zaten istediği şekilde istediği ayakkabıyı alıyor. Toplumun yüksek refah seviyesi içinde yaşayan vatandaşlar için bu söylediklerim geçerli değil. Ancak orta veya düşük gelirli insanlar gelince burada saatlerce pazarlık için duruyorlar. En uygun ayakkabıyı seçmeye çalışıyorlar ve bunu da beğendiği değil de fiyatını beğendiği ayakkabı için yapıyorlar. Ancak şöyle bir durumda var; geçen senelere göre günde 10 çift ayakkabı satıyorsak şuan günde 2 çift ayakkabı satıyoruz. Durum bu şekilde.”