PİYASADA OLMAYAN ÜRÜNLERİN TASARIMLARI YAPILIYOR

Erzurum Döküm ve El Sanatları İşletmesinde Erzurum burması, yüzük ve gümüş erkek yüzüklerinin tasarımı yapılıyor.

Tarih: 28.07.2023 18:48
PİYASADA OLMAYAN ÜRÜNLERİN TASARIMLARI YAPILIYOR

www.gunebakiserzurum.com / Berivan POLAT 

Erzurum döküm ve el sanatları işletmesinde burma bileziğinin tasarımını bin 500 ve 2 bin TL arasında yaptıklarını ifade eden Erzurum Döküm ve El Sanatları İşletme Ustası Serkan Tazegül, piyasada olmayan ürünlerin tasarımlarını da yaptıklarını söyledi. 

Tazegül, “Döküm ve el sanatları işletmemizde seri imalat yapılıyor. Tekten satış yapmıyoruz. Toptan satış yapıyoruz. Erzurum burması, yüzük, gümüş erkek yüzükleri yapıyoruz. Burada neredeyse bütün takıların imalatını yapıyoruz. Yaptıktan sonra da toplu olarak kuyumculara satıyoruz. Sattığımız her ürünün fiyatı modeline göre, şekline göre değişiyor. Örneğin bir burma bileziği ortalama bin 500 ve 2 bin TL arasında yapıyoruz. İşletmemizde çıraklarımız da yetişiyor. Bundan başka bir atölyemiz daha var orada 2 tane çırağımız yetişiyor. Ayrıca tasarımlarımız vardır. Piyasada olmayan kimsede olmayan yeni modellerin tasarımlarını yapıyoruz.” 

DOĞU ANADOLU’DA TEK!

Erzurum burmasının yapım aşamalarından bahseden Tazegül, döküm ve el sanatları işletmesinde yapılan taşlı işlemelerin Doğu Anadolu’da sadece kendi işletme yerlerinde olduğunu söyledi.   

Tazegül, “Yapım aşamasından kısaca bahsetmek istiyorum. İlk başta tasarımızı yapıyoruz. Tasarımını yaptıktan sonra seri üretim için kavurucuya alıyoruz. Kavurucudan sonra çıkan ürünleri özel muma basıyoruz. Özel muma bastıktan sonra üzüm dalı gibi diziyoruz. Sonradan alçıya alıyoruz. Alçıdan sonra fırına atıyoruz ve 6 saat özel fırında kalıyor. 6 saat fırında kaldığı zaman içinde ki mum 800 derecede sıcakta kalmış oluyor. Mum eriyip akıyor ve üstünde ki şekiller alçıya çıkıyor. Bin 200 derece de altını eritiyoruz ve üzerine potayla basıyoruz. Bastığımız zaman altın olarak çıkıyor. Bunun tasarımını tamamen kendimiz yapıyoruz. Ayrıca burada yapılan taşlı işlemeler Doğu Anadolu’da sadece burada yapılıyor. Başka bir yerde göremezsiniz.” dedi.