POLEN ALERJİSİ KORNEADA ZEDELENMELERE NEDEN OLUYOR

Polen alerjisinde özellikle burunda kaşıntı, gözaltı morlukları, göz etrafında kızarıklıklar, burunda tıkanma, boğazda gıcık şeklinde öksürükler, hayat kalitesini düşürüyor.

Tarih: 17.06.2023 16:13 Güncelleme: 17.06.2023 16:27
POLEN ALERJİSİ KORNEADA ZEDELENMELERE NEDEN OLUYOR

www.gunebakiserzurum.com / Mihrimah Nefise DURDAĞ

Polen alerjilerinin hayat kalitesinde düşmenin olduğunu ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Nafiye Yılmaz, özellikle araç kullanırken üst üste hapşıran hastalar araç kazalarına neden olabileceğini söyledi. 

Yılmaz,’’ Polen alerjileri özellikle Mart, Nisan ve Mayıs yani bahar aylarında polenlerin havaya uçuşmasıyla burnumuzdan, ağzımızdan ve gözlerimizden teması ile birlikte gözde sulanma ve kaşınma burunda nezle ve tıkanma, hapşırma, öksürük ve nefes sıkışması gibi alerjik bir hastalıktır. Bahar alerjisi de denir. Belirtileri Polen alerjisinde özellikle burunda kaşıntı, gözaltı morlukları, göz etrafında kızarıklıklar, burunda tıkanma, geniz akıntısı, sık burun kanamaları, boğazda gıcık şeklinde öksürükler, kulakta kaşıntı, boğazda kaşıntı ve hayat kalitesinde düşme şeklinde karşımıza çıkar. Hayat kalitesinde neden düşme oluyor derseniz özellikle araç kullanırken üst üste hapşıran hastalar da araç kazalarına neden olabilecek durumlardır. Burun tıkanıklığı, kulakta sıvı birikimi nedeniyle işitme problemleri özellikle çocuklarda ders çalışma başarısının azalmasına bağlı işitme problemleri neden olabiliyor. Gece uyku kalitemizin bozulması burun tıkanıklığı, üst üste hapşırma nedeniyle uyku kalitesinin bozulmasıyla ertesi gün uykusuz ve dikkat dağınıklığıyla hayata devam etmek zorunda kalıyor. Çoğu hastalarımızda göz üstü kaşıntılar ve korneada zedelenmelere bile neden oluyor. Öksürük ve hırıltılı solunumla astım semptomlarına kadar gidebiliyor. Polen özellikle ilkbahar aylarında daha fazla gözüküyor. Rüzgârlı havalar ve sabah saatlerinde polenler daha sık oluyor. Bunun için özellikle yaz aylarında evimizi havalandırırken sabah saatleri değil de polenlerin daha az olduğu akşam saatlerinde evimizi havalandırmamız gerekiyor. Aynı zamanda polen alerjisi çapraz reaksiyon vererek besin alerjilerine neden olabiliyor. Şeftali, çilek gibi bazı yiyeceklere karşın çapraz alerji gösterip besin alerjisi gerçekleşebiliyor. Bazen lateks dediğimiz cilt döküntülerine neden olabilecek lateks alerjilerine de neden olabiliyor. Burun tıkanıklığı nedeniyle sinüzite neden olup baş ağrısı yapabiliyor. Akciğerde de astım sonrası enfeksiyona yatkınlık zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Özellikle bu Pandeminin yaygın olduğu dönemde ve halen daha devam ettiği bu dönemlerde polenler burunlara yerleşerek virüsler vücut direncini düşürebiliyor. Bağışıklık sistemini düşürüyor. Polen alerjisine tanı şu şekilde belirlenir. Ciltten alerji testleri kandan alerji testleri yapıyoruz. Besin alerjisi varsa kanla beraber besin alerjisine bakıyoruz. Bu testlerle polen alerjisini tespit edebiliyoruz. Polen alerjisinden korunma yolları ise ellerimizi ve yüzümüzü sık sık yıkamamız gerekiyor. Bahar mevsimlerinde şapka ve gözlük takmamız gerekiyor. Çok alerjisi olup ciddi semptomları yaşayan hastalarımıza maske kullanmalarını öneriyoruz. Polen alerjisi tedavisinde burun spreyleri ve alerji aşıları yapıyoruz.” dedi