?Potansiyel etkin bir şekilde kullanılmıyor´

Atatürk Üniversitesi öncülüğünde ?Ziraat Fakülteleri Lisans Programlarının Yeniden Yapılandırma Süreci Çalıştayı´ gerçekleşti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
?Potansiyel etkin bir şekilde kullanılmıyor´

 

Dilek BAYRAK

Atatürk Üniversitesi´nde gerçekleşen ?Ziraat Fakülteleri Lisans Programlarının Yeniden Yapılandırma Süreci Çalıştayı´nda ziraat fakülteleri ve bağlı bölümlerin sorunları tartışılarak, çözüm arayışında bulunuldu.

?Ziraat Fakülteleri Lisans Programlarının Yeniden Yapılandırma Süreci Çalıştayı?na Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik ve çeşitli üniversitelerin Rektörleri ile yaklaşık 30´a yakın Ziraat Fakültesi dekanı, dekan yardımcıları ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.

Çalıştayda yaptığı konuşmada Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türkiye´de stratejik önemi ve geleceği olan, YÖK´ün de özel önem verdiği Tarım Yükseköğretimi konusunun masaya yatırılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Çomaklı, ?Bütün çabalar, Tarım Yüksek Öğretiminin daha kaliteli olmasına ve ekonomiye daha fazla katkı verecek konuma gelmesine yönelik adımların atılmasıdır? ifadelerini kullandı.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik ise, Türkiye´de tarımsal üretim potansiyelinin yetersizliği ile ilgili bir sorun olmadığı belirterek; verimlilik, etkinlik, sürdürülebilirlik ve pazarlama gibi konularda mevcut potansiyelin etkin bir şekilde kullanılamadığını söyledi.

Çelik, ?Bu sorunun çözümü için araştırmacıların ihtiyaç duyulan alanlarda bilgi üretmesi ve güncel bilgi ile donatılmış, nitelikli, teknik elemanların sahada üreticiler ile dayanışma içerisinde olması gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi için ülke gerçeklerine uygun, bütüncül bir Tarım Yüksek Öğretimi modelinin benimsenmesi kaçınılmazdır. Ancak böyle bir modelle, nitelikli eğitim almış, sektörün talebine cevap verecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek Ziraat Mühendisleri yetiştirilebilir? dedi.

Konuşmaların ardından Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, "Tarım Yüksek Öğretiminde Uygulanmış Olan Lisans Programlarının Tarihçesi ve Uygulanan Modeller" konulu sunumunu yaptı. Yağanoğlu´nun ardından Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, Toprak Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taşkın Öztaş ise "Dünyadaki Uygulamalar ve Türkiye´ye Yansımaları" sunumunu gerçekleştirdi.

İki gün süreyle devam eden çalıştayda akademisyenler, ziraat fakülteleri ve bağlı bölümlerin sorunlarını tartışarak, çözüm arayışında bulundular.